Unitatea canină de intervenție la avalanșă este, potrivit proiectului, echipajul format dintr-un câine și salvamontistul său, echipaj care a parcurs formele de pregătire specifice din cadrul Asociației naționale a Salvatorilor Montani din România.
Unitățile canine vor fi integrate în serviciile publice de sau locale Salvamont, din zonele cu risc de avalanșă, prin încheierea unui contract de voluntariat sau de angajare, și vor fi puse și la dispoziția Inspectoratelor pentru Situații de Urgență. Astfel, câinii de intervenție la avalanșe vor putea să participe și la alte tipuri de operațiuni, cum ar fi cutremur, căutare de suprafață, etc.
20% spor la salariu pentru salvamontiștii care fac echipă cu câinii de intervenție
Proiectul de lege prevede că salvatorii montani care au în echipă câini de intervenție vor avea un spor la salariu de 20%, precum și plata orelor suplimentare, pentru antrenamentul acestor câini sau pentru intervențiile de căutare.
Câinii vor beneficia de hrană, asistență medicală, tratamente și deparazitare, precum și pregătire prin cursuri de specialitate. În plus, unitățile canine vor beneficia de acces liber în bazele Salvamontului, în mijloacele mecanizate auto și de transport aerian, precum și în instalațiile de transport pe cablu, în vederea patrulărilor preventive sau în cazul intervențiilor de salvare.
La scoaterea câinelui din secviciul activ, salvamontistul care a lucrat cu el are dreptul la adopție gratuită asupra câinelui, beneficiind în continuare de hrana asigurată de serviciul Salvamont.
România, locul 9 în lista țărilor cu accidente fatale în avalanșe; La nivel național sunt 10 câini salvatori
Deputatul PSD Simona Bucura a declarat pentru Libertatea că, potrivit statisticilor, România se află pe locul 9 în topul țărilor cu accidente fatale în avalanșe, cu o medie de 2,78 morți pe an, între Spania și Germania.
Bucura afirmă că ideea proiectului i-a venit de la colegii de la Salvamont Argeș. Aceștia au, din 1994, o cooperare cu salvamontiștii din regiunea franceză Savoya. Atunci, specialiștii români au primit ca donație un câine, care ulterior a primit brevetarea în Franța. Acesta se numește Helios (Soare).
”În prezent, avem 10 câini la nivel național. A fost înființată de anul acesta propria școală de câini de avalanșă, în cadrul Salvamontului național”, a spus Bucura.
Ea a dat și exemplu privind eficiența folosirii acestor câini în operațiunile de căutare, la avalanșe, sau în cazul dispăruților pe munte.
”O suprafață de un km, un om și un câine o parcurg în maxim 30 de minute. Fără acești câini este nevoie de 10 salvatori, care vor parcurge aceeași distanță în patru ore”, a explicat deputata PSD.
Ea a menționat că efortul bugetar este minim. Astfel, întreținerea câinilor ajunge la 2200 de lei, pentru un câine, echipament care va fi folosit pe toată perioada în care este activ în cadrul serviciului. Acest lucru înseamnă, la nivel național, un maxim de 110.000 de lei. În plus, hrana acestora costa maxim 500 de lei pe lună.
Sursa foto: Epitesti.ro