Guvernul Orban se reuneşte, marţi, în şedinţă de Guvern, în şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a pregăti actele prin care va aplica noua lege a carantinării şi izolării.

O prioritate a Executivului este ca DSP-urile să centralizeze toate persoanele infectate cu noul coronavirus, care, în lipsa legislaţiei, s-au externat la cerere, în această perioadă.

Potrivit raportărilor oficiale, luni, numărul celor care au ieşit din spital, la cerere, deşi sunt pozitive cu noul coronavirus, ajungea la 972 de persoane, cu 37 mai mult decât ziua precedentă, când statistica arăta 935.

Într-un interviu acordat Libertatea, senatoarea PNL Iulia Scântei spune că cei pozitivi, care s-au externat la cerere, trebuie să stea în izolare la domiciliu.

„În opinia mea, toţi aceştia sunt sub incidenţa legii şi trebuie să fie în izolare la domiciliu”, a explicat Scântei.

A doua categorie, în opinia senatorului, este a celor care nu au stat în spital pentru investigaţii şi solicită eventual completarea analizelor.

Aceştia trebuie rechemaţi, nu doar la cerere, pentru că nu ne putem juca nici cu starea lor şi nici nu trebuie lăsaţi într-o lipsă de supraveghere medicală.

Senatoarea Iulia Scântei:

Ea a arătat că aceste persoane trebuie sunate pentru a vedea care este starea lor, dacă este cazul să revină în spital pentru investigaţii medicale.

Întrebată ce se întâmplă dacă aceste persoane refuză să vină la spital, senatoarea PNL a spus: „Pentru cei care nu au făcut investigaţii medicale, ele trebuie făcute obligatoriu”.

Senatoarea a precizat că legea este obligatorie pentru persoanele externate la cerere, pentru că „se are în vedere calitatea lor de bolnavi, cu o boală contagioasă deja confirmată la externare”.

„Dacă a expirat perioada de 14 zile, de la externarea acestora la cerere şi şi-au efectuat testele şi sunt negativi, e clar că această lege nu li se mai aplică”, a mai precizat Iulia Scântei.

Aceasta a mai spus că nu se poate vorbi despre o retroactivitate a legii.

Se aplică legea pentru viitor, tuturor acelor persoane care au calitatea de bolnavi, în sensul în care au un test pozitiv şi ei vor rămâne la izolare, la domiciliu. În cazul în care situaţia medicală nu este bună sau nu au făcut acele investigaţii, ei trebuie să meargă în spital.

Senatoarea Iulia Scântei:

Urmărește-ne pe Google News