UPDATE ora 19.00 Şedinţa s-a încheiat fără ca senatorii să intre pe amendamente. Discuţiile vor fi reluate marţi.
Vicepreşedintele Comisiei juridice Iuliana Scântei, care a condus şedinţa, a cerut reluarea dezbaterilor marţi, la o oră are va fi anunţată în cursul dimineţii.
„Având în vedere şi propunerea colegilor noştri din PSD, dorinţa fiind şi a noastră de a consolida toate textele pe cele două articole (…) care privesc conţinutul măsurilor de carantinare, respectiv de izolare, adică internare, şi modalitatea de aplicare a procedurii de contestare, primind chiar şi în cursul acestei şedinţe mai multe propuneri de amendamente şi având nevoie de timp să le integrăm, să decidem într-un final care sunt textele pe care le vom supune la vot, supun votului propunerea de a amâna această şedinţă până mâine, la o oră pe care o vom anunţa în cursul dimineţii”, a spus Scântei.
UPDATE ora 16.40 Comisia juridică a reluat lucrul pe proiectul privind carantina şi izolarea.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, participă la şedinţă prin sistem online, iar secretarul de stat Raed Arafat a venit la şedinţă.
Ministrul a anunţat că a trimis comisiei un material amplu care prezintă
un punct de vedere pe proiectul de lege referitor la carantinare şi izolare.
„Este un material destul de gros care face o analiză şi a deciziilor CCR şi ne arată câteva riscuri referitoare la texte aflate în dezbatere. (…) Cred că va trebui să luăm fiecare punct în parte din ceea ce a prezentat Ministerul Justiţiei pentru a vedea dacă textul acesta corespunde deciziilor CCR, corespunde exigenţelor CEDO şi reuşeşte să aşeze într-o formulă rezonabilă ceea ce am vorbit de fiecare dată şi anume măsurile graduale de luat în caz de situaţii care impun un risc epidemiologic sau biologic. (…) O să mă uit cu atenţie pe el, dar, la prima vedere, este un material destul de riguros. E clar că este nevoie aici şi de un punct de vedere pe procedură şi din partea CSM-ului”, a spus Robert Cazanciuc.
Raed Arafat a prezentat legislaţia din alte ţări, similară cu proiectul Guvernului. El a dat exemplul Finlandei, care are o astfel de lege, cu prevederi privind controlul bolilor.
Potrivit lui Arafat, în proiectul din Finlanda se prevede carantinarea şi izolarea, care înseamnă spitalizarea persoanei, în cazul unei boli.
„Vă reamintesc că în proiectul nostru, tratamentul nu este obligatoriu, poate fi refuzat. În legea din Finlanda, acesta este obligatoriu”, a mai arătat el.
Arafat a prezentat şi legislaţia din Austria, unde, în cazul unui test pozitiv, poate fi dispusă internarea în spital sau carantinarea, în funcţie de gravitatea cauzei.
Legislaţia care să permită impunerea forţată a internării există şi în Marea Britanie, unde persoanele pot fi carantinate dacă nu respectă izolarea la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în ţara, a spus Arafat, arătând că în Franţa, chiar dacă există posibilitatea internării forţate, în 72 de ore un judecător trebuie să se pronunţe dacă persoană rămâne sau nu în izolare.
UPDATE ora 14.40 După votul din şedinţa conducerii PSD, senatorii jurişti reiau dezbaterea pe legea carantinei, la 15.30.
PSD a decis să deblocheze dezbaterea şi să voteze proiectul, cu amendamente.
UPDATE ora 11.00 Şedinţa Comisiei Juridice, care trebuia să înceapă la ora 10.00, a fost amânată. Senatorii jurişti au fost informaţi că se aşteaptă o decizie în Comitetul Executiv Naţional al PSD, care se reuneşte la 11.00 la sediul din Kiseleff.
Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a solicitat în Comisia Juridică amânarea până luni a dezbaterilor pentru a studia practicile Uniunii Europene în domeniu.
Duminică, el a afirmat că legea care a trecut deja de Camera Deputaţilor este “proastă şi nu îi protejează pe cetăţeni”.
“Noi trebuie să explicăm oamenilor că este o situație de risc și trebuie să luăm măsuri ferme, dar trebuie să ne asigurăm că măsurile luate sunt respectate de toți. Adică legea nu e doar pentru fraieri. O lege proastă nu protejează pe nimeni. O lege proastă pune în pericol pe toată lumea. Interesul nostru este să avem o lege cât mai bună și cât mai repede posibil”, a spus Cazanciuc.
Senatorii jurişti aşteaptă lămuriri de la Guvern privind legislaţia din alte ţări, privind carantina şi izolarea, dar şi un aviz de la CSM pe proiectul Guvernului.
Prim-ministrul Ludovic Orban a transmis un mesaj de “revoltă şi indignare” faţă de decizia Senatului de a amâna dezbaterea şi aprobarea legii carantinării şi izolării.
“Sunt la capătul răbdării!”, a spus premierul sâmbătă.