CCR a declarat, miercuri, neconstituțională o lege care elimina de pe piață sute de firme ce făceau comerț cu benzină și motorină și care, dacă ar fi intrat în vigoare, ar fi avut ca efect creșterea prețurilor pentru toți consumatorii finali.
Libertatea a scris că aceasta forța toate firmele care comercializau carburanți să dețină depozite proprii, mișcare ce ar fi scos de pe piață companiile care transportă combustibili de la rafinării la agricultori, în construcții sau care revând instituțiilor publice ale statului, la licitațiile organizate de acestea.
Legea favoriza doar câteva companii mari cu depozite proprii, precum Oscar Downstream și Unicom în cazul carburanților, la care se adaugă ButanGas, GasPeco și Bulrom în domeniul gazului petrolier lichefiat (GPL).
Consiliul Concurenței a avertizat despre scumpiri
Companiile petroliere s-au plâns de mai multe ori despre efectele acestei legi.
Asociația Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP) a anunțat că numărul companiilor care ar mai funcționa pe piață va scădea de la peste 900 la mai puțin de 50 dacă legea intră în vigoare.
Nici Asociația Română a Petrolului (ARP) nu a susținut proiectul, aceasta avertizând că se va ajunge în situația în care nu vor mai putea fi folosite cardurile de combustibil.
Consiliul Concurenței a avertizat și el că legea va duce la majorarea prețului final pentru consumatori.
”Ca urmare, în condițiile reducerii numărului de companii active pe segmentul comercializării angro de produse petroliere, există riscul consolidării poziţiei importante a companiilor care deţin şi operează în prezent depozite de produse petroliere. Concentrarea ofertei la nivelul unui număr redus de companii poate genera o creştere a preţurilor pe palierul de comercializare angro şi, implicit, a preţurilor la consumatorii finali”, arăta instituția condusă de Bogdan Chirițoiu.
Inițiatorii proiectului de lege sunt deputații PMP Coliu Doru-Petrişor, Cristache Cătălin, Moise Costin-Sebastian, Sămărtinean Cornel-Mircea, deputații PSD Florin Iordache, Alfred Simonis, Bontea Vlad, Lupaşcu Costel și Vîrză Mihăiţă, deputații neafiliați Marian Cucșa și Vasile Lungu.
Proiectul a fost respins inițial de Senat, dar a fost votat în septembrie de deputații PSD, PMP și UDMR. Deputații PNL s-au abținut de la vot.
Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea, același lucru făcându-l și 87 de deputați de la USR, PNL, PMP, plus o serie de aleși neafiliați.