„Legea Încetării din Viață la Alegere” le va permite bolnavilor în stadiu terminal să le ceară doctorilor să îi eutanasieze, la cerere.
Pentru a fi eligibilă pentru eutanasie, o persoană trebuie să aibă o boală terminală și să mai aibă cel mult 6 luni de trăit, sau să se afle „într-o stare avansată de degradare ireversibilă”. De asemenea trebuie să aibă discernământul pentru a lua o astfel de decizie.
Susținătorii acestei inițiative cred că această lege le va da neo-zeelandezilor, care se află într-o suferință groaznică la finalul vieții lor, puterea de a alege, compasiune și demnitate.
„În acest weekend, Noua Zeelandă a devenit o societate mai bună, mai plină de compasiune și umană pentru că îi lasă pe cei care se chinuie și suferă în ultimele zile de boală terminală să aleagă cum și când vor pleca dintre noi”, a declarat Brooke van Velden, reprezentant al partidului care a promovat această inițiativă, potrivit Radio Vocea Americii.
De partea cealaltă, sunt critici care spun că pacienții cu boli cronice s-ar putea simți obligați să recurgă la această metodă pentru a nu fi o povară pentru familiile lor. Aceștia sunt de părere că „serviciile paliative neadecvate” trebuie îmbunătățite pentru ca pacienții în stadiu terminal să primească îngrijiri mai bune.
Și liderii bisericii s-au poziționat împotriva acestei inițiative de „a lua viața unui mod în mod deliberat”, dar spun că vor oferi în continuare ajutor celor care au ales eutanasierea, conform noii legi.
Guvernul Noii Zeelande a desemnat trei experți, printre care și un expert în etică medicală, pentru a supraveghea aplicarea legislației.
Alături de Noua Zeelandă, doar două țări mai prevăd sinuciderea asistată pentru pacienții în stadiu terminal, Țările de Jos și Canada.