Prețul maxim plafonat la energie electrică este de un leu pe fiecare kWh, cu tot cu TVA și tarifele de rețea, iar compensarea este de 0,291 lei pe kWh.
Astfel, din prețul plafonat se va scădea compensarea și rezultă un preț maxim facturat de 0,709 lei pe fiecare kWh consumat. Legea a fost promulgată azi de șeful statului.
„Decret privind promulgarea legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni şi în Rezervația Biosferei „Delta Dunării” (PL-x 513/25.10.2021)”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de Administrația Prezidențială.
Guvernul aproxima că 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă vreun demers.
Virgil Popescu, ministrul interimar al energiei, a anunțat la mijlocul lunii octombrie că românii vor plăti maximum 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut.
„Vești bune pentru milioane de români! Consumatorii casnici vor plăti maximum 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă. Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile”, anunța Virgil Popescu pe 18 octombrie.
Prețul maxim plafonat este peste unele dintre ofertele existente în acest moment, însă pentru cei care au contracte la prețuri de peste un leu pe kWh, atunci când se vor emite facturile va fi luat în calcul maximum 1 leu pe kWh. Pentru sumele peste un leu, furnizorul va primi diferența de la stat.
Există însă și un prag minim, de 0,68 lei pe kWh, preț care să includă aici și tarifele de rețea, certificatele verzi, contribuția de cogenerare și TVA. Astfel, dacă după scăderea compensațiilor din prețul oferit de furnizor rezultă un preț mai mic de 0,68 de lei pe fiecare kWh, atunci la facturare va fi folosit prețul de 0,68 lei.
Pe lângă consumatorii casnici, vor primi acum sprijin și întreprinderile mici și mijlocii, spitalele publice și private, organizațiile non-guvernamentale și furnizorii publici și privați de servicii sociale, respectiv căminele de bătrâni, cele de copii și alte categorii defavorizate.
La gaze, mecanismul este similar. Prețul final plafonat este de 0,37 de lei pe fiecare kWh consumat, însă există o cerință să existe un preț minim al componentei de gaze de 0,25 lei pe fiecare kWh. În acest caz, compensarea este de 33% din prețul gazelor.
Însă prețul gazelor este doar o parte din valoarea facturii, restul fiind tarife de înmagazinare, transport și distribuție, plus TVA. Astfel, din prețul maximal de 0,37 lei pe kWh se va reduce o treime din prețul minim de 0,25 de lei pe kWh pentru componenta gaze, adică 0,0825 lei pe kWh. Astfel, se ajunge la un preț teoretic maxim de 0,2875 lei pe kWh.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!