Judecătorii au decis cu majoritate de voturi că prevederea legală care reducea vechimea este neconstituțională, deoarece DNA și DIICOT sunt direcții specializate în cadrul cărora nu pot lucra procurori la început de carieră.
„Ar fi paradoxală plasarea celor două direcții specializate la cel mai înalt nivel ierarhic și compunerea acestora din procurori aflați la început de carieră a căror vechime nu le permite nici măcar promovarea în funcția de procuror la parchetul de pe lângă tribunal. În consecință, vechimea efectivă în funcție pentru aceste numiri trebuie să fie cel puțin aceeași cu cea necesară pentru accederea în funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a motivat CCR.
În schimb, magistrații au respins sesizarea privind încălcarea bicameralismului sesizată de ÎCCJ.
Modificările adoptate de Parlament în luna iunie reglementau transferul magistraţilor în cadrul instanţelor şi parchetelor prin intermediul CSM şi condiţii de vechime reduse de la zece la şapte ani pentru procurorii DNA şi DIICOT.
Legea a fost adoptată în contextul în care DNA și DIICOT au semnalat că se confruntă cu un deficit de personal de 40% care riscă să le blocheze activitatea.