Mai mult, din cauza acestei decizii luate de CCR, este foarte posibil ca mulți dintre debitori să renunțe la credite prin darea în plată sau chiar să fie executați silit dacă nu mai pot achita ratele.

„Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a admis că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redacta-o iniţiatorii, iar la Camera Deputaţilor au fost modificate practic aproape soluţiile legislative, toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci când se schimbă soluţiile substanţiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului”, a anunţat şeful Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu.

Acum, cei care au astfel de împrumuturi vor trebui fie să accepte ofertele băncilor, fie să încerce o negociere cu acestea. Înainte de această decizie, existau banci care militau pentru negociere, sau pentru împărțire acestui risc de devalorizare a leului în fata francului. Românii nu au acceptat pentru nici o secundă soluția de împărtire a riscului valutar la jumătate cu banca.

Ce spun experții

„În momentul de față clienții care au credite în franci elvețieni nu mai au decât două soluții. Prima este cea a dării în plată cu readaptarea contractului, iar cea de-a doua este acțiune pe impreviziune, dar prima este mult mai ieftină și mai rapidă”, a declarat pentru Libertatea, avocatul Alexandra Budara, cea care a și reprezentat foarte mulți astfel de clienți.

Pe de altă parte, sunt și unii oameni ceva mai norocoși care au câștigat în instanță procese pe legea conversiei creditelor la cursul istoric, dar aceștia sunt foarte puțini. Sub 100. Iar mulți dintre ei nici nu au deciziile definitive.

Mai există o altă categorie de debitori care au cursul înghețat dar pentru aceia se așteaptă decizia Curții Europene, care va lua o hotărâre de abia îăn vară, iar chiar și acolo, sansele să se accepte cursul istoric sunt foarte mici, spre imposibile.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News