Proiectul a fost iniţiat de senatorul Daniel Zamfir.
Pe 29 aprilie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a reexaminat acest proiect de lege ca urmare a deciziei CCR din 6 noiembrie 2019 la sesizarea de neconstituţionalitate depusă de USR şi PNL.
Legea se aplică raporturilor juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor.
Deputaţii au introdus un amendament referitor la „impreviziune”, aspect menţionat în decizia CCR.
Astfel, reprezintă impreviziune:
a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;
b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.
Potrivit deputaţilor, pragul de 52,6% a fost prevăzut de Banca Naţională a României în Regulamentul nr. 24 din 28 octombrie 2011, desemnând şocul pe cursul de schimb în cazul unui credit în franci elveţieni.