Legea dării în plată va fi discutată astăzi la Curtea Constituțională. Se vor judeca 33 de excepții de neconstituționalitate, ridicate în special de băncile comerciale, cu privire la lege.
Reprezentanții băncilor au făcut 471 de sesizări cu privire la legea dării în plată. 20 de sesizări privind excepții de neconstituționalitate ale unor articole din Legea 77/2016 au fost formulate de Raiffeisen Bank. Celelalte sesizări au fost făcute de BCR, BRD, Banca Românească, Alpha Bank, UniCredit Bank.
Legea dării în plată a fost contestată, în unele dosare, în integralitatea sa, însă au fost ridicate excepții care se referă doar la anumite articole ale legii, potrivit News.ro.
Printre cele mai contestate prevederi se numără cea privind aplicarea legii atât asupra contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a dării în plată, cât şi asupra contractelor încheiate după această dată. Băncile ar putea invoca astfel elemente de neconstituţionalitate cu privire la un posibil efect retroactiv al legii, fapt interzis de Constituţie.
O altă prevedere contestată este cea prin care darea în plată devine posibilă prin derogare de la dispoziţiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.
Băncile au ridicat excepţii de neconstituţionalitate şi cu privire la articolele care stabilesc paşii de urmat pentru deschiderea unei proceduri de dare în plată, precum şi cu privire la criteriile de eligibilitate.
Nicio bancă nu a ridicat însă critici de neconstituţionalitate cu privire la exceptarea programului „Prima Casă” din lege, aşa cum avertizau iniţiatorii şi susţinătorii legii că se va întâmpla în cazul în care este introdusă o astfel de excepţie în text.
Legea dării în plată, „un dezastru”
Cea mai mare bancă din România spunea săptămâna trecută că a primit aproape 1.000 de notificări validate privind darea în plată care au și fost acceptate și alte 300 nevalidate. „Nu avem cifre exacte, dar putem spune că sunt în jur de o mie de notificări validate, și alte 300 care nu au fost validate. Încă nu am înțeles încă de ce unii oameni care au venit la noi pentru darea în plată nu au continuat procesul acesta. Am și contestat câteva zeci de notificări de dare în plată, pe motiv că nu reprezintă cazuri sociale”, a spus Dana Demetrian, vicepreședintele executiv al BCR.
Banchera s-a arătat nemulțumită de legea dării în plată, despre care a spus că este un „dezastru” și că a afectat piaţa fără să rezolve cazurile sociale care chiar aveau nevoie de această lege.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro