„Suntem într-o situație extrem de gravă, zic eu. Pentru că sunt tehnologii în fața cărora nici cele mai mari platforme mondiale, în baza cărora se fac astfel de promovări, de la Google până la Meta, nu știu cum să le facă față. Nu vă ascund faptul că eu deja am avut întâlniri cu marile companii Hi-Tech la nivel mondial. Pentru a preîntâmpina aceste lucruri, avem nevoie de două paliere extrem de importante, unul dintre ele fiind legislația. Iar din acest punct de vedere, săptămâna viitoare o să fie supusă la vot această inițiativă legislativă”, a afirmat Bogdan Ivan.
El a precizat că, potrivit noii legi, cine creează imagini trucate cu Inteligența Artificială ar putea ajunge la închisoare, iar cine distribuie trucaje foto și video pe net riscă amendă de până la 90.000 de lei, adică 18.000 de euro.
„Cei care creează astfel de conținuturi, fără să scrie explicit, pe cel puțin 15 la sută din suprafața clipului video sau a fotografiei, că este un clip video artificial generat de către inteligența artificială generativă riscă inclusiv închisoare până la doi ani. Cei care distribuie un astfel de conținut, știind că este unul care nu reflectă realitatea, riscă să fie amendați cu sume între 600 de lei și 90 000 de lei”, a punctat ministrul digitalizării.
Burduja, Isărescu și Grindeanu, printre victimele deepfake
În ultima perioadă, pe rețelele de socializare au fost distribuite mai multe fake-uri care folosesc imaginea și vocea unor miniştri sau chiar a guvernatorului BNR pentru promovarea unor scheme financiare inexistente și ilegale.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a anunțat pe 22 ianuarie că a depus o plângere penală la Parchet, după ce pe o pagină de Facebook a fost postat un video deepfake, creat cu inteligența artificială, în care i s-au folosit imaginea și vocea pentru a se crea un clip fals în care el „promova” o schemă de investiţii inexistente a companiei Enel. „Fiecare investitor va putea primi incredibila sumă de 9.000 de lei pe lună, graţie platformei de investistiţii inovatoare de la Enel”, spunea Sebastian Burduja în videoclipul fals, realizat cu tehnologia deepfake.
Imaginea și vocea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, au fost și ele implicate într-o escrocherie financiară tip deepfake, iar imaginea site-ului Libertatea a fost folosită pentru credibilitate. Banca Națională a României a transmis pe 5 februarie că pe rețelele sociale circulă postări video create cu inteligența artificială, care îl implică pe Mugur Isărescu și în care oamenilor li se cere să cheltuiască bani pe o platformă inexistentă. Oamenii au fost sfătuiți să nu dea curs acestor înșelătorii online, pentru că „BNR nu face recomandări și propuneri de investiții”.
Nici premierul Marcel Ciolacu nu a fost ocolit de cei care promovează înșelătorii online. Șeful Executivului a apărut pe rețelele sociale prezidând o ședință de guvern, iar vocea sa prelucrată spunea că „acționarii vor primi plăți lunare pe cardul lor în valoare de cel puțin 10.300 de lei” pentru „o investiție minimă de 1.200 de lei”.
Și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat pe 6 februarie că a sesizat instituţiile abilitate, după ce în spațiul online au apărut imagini editate în care promovează o vânzare fictivă de acţiuni la ENEL. „Nu am făcut şi nu voi face reclamă pentru nicio companie şi nu accept ca imaginea mea să fie folosită în astfel de acţiuni!”, a spus Grindeanu.
Deepfake înseamnă conţinut fals de tip foto, audio sau video, generat pe computer sau pe telefoane cu ajutorul inteligenţei artificiale, care dă impresia că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse sau făcute.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
hurricane • 09.02.2024, 14:47
si cine sa le aplice aia care amana procese pana la prescriptie, sau lasa violatorii liberi
Alex.59 • 09.02.2024, 14:24
Inteligența umană care a creat-o și o dezvoltă pe aia artificială e de vină, restu' e "can-can"...că "iese un ban"..! 🙄