UPDATE 23.05.2017 Întrebat la Parlament de ce nu s-a dat un vot pe proiectul legii grațierii în Senat, Dragnea a răspuns: „Pentru că cei de la comisie n-au venit cu raportul, pentru că, până să se finalizeze termenul de aprobare tacită, n-au căzut de comun acord asupra unei forme finale. Asta e”.
El a continuat: „Mai dezgropăm morții? A ajuns în Cameră legea”.
Preşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, la rândul ei, că adoptarea tacită a proiectului Legii graţierii în Senat arată că puterea a folosit iniţiativa doar ca un „pretext” pentru salvarea corupţilor, fără să-şi asume transparent un vot, iar acest lucru va deveni evident în timpul dezbaterilor din Camera Deputaţilor.
„Proiectul privind graţierea va fi adoptat tacit azi în Senat. Ruşine, PSD! Liderii PSD – ALDE au ales neasumarea, întrucât le este frică să spună că vor să îşi apere condamnaţii şi să voteze în consecinţă, în văzul tuturor. Au optat pentru calea mişelească, iar Legea graţierii va trece tacit, fără vot, în forma primită de la Guvern. Problema din puşcării va rămâne nerezolvată. Dacă Liviu Dragnea era sincer atunci când a ajuns la concluzia corectă şi evidentă că graţierea nu rezolvă problema din penitenciare, trebuia să treacă la respingerea prin vot a proiectului”, a scris, marţi, Raluca Turcan pe Facebook.
USR a cerut în Biroul Permanent al Senatului un vot în plen, luni, pentru respingerea proiectului de lege al Guvernului. Președintele Senatului afirmă că proiectul legii graţierii nu poate intra pe ordinea de zi a plenului Senatului, întrucât la Biroul permanent nu s-a primit raportul Comisiei juridice.
”Legea grațierii ar putea trece prin aprobare tacită de Senat. Chiar și în forma inițială, fără amendamentele revoltătoare propuse de PSD și de Traian Băsescu, legea rămâne un vehicol pentru singurul obiectiv al PSD: grațierea corupților.USR a cerut azi includerea pe ordinea de zi a plenului Senatului legea grațierii pentru a o putea respinge. Cerem inițiatorului, guvernul României, să o retragă din circuitul parlamentar. Credem că grațierea colectivă nu rezolvă problemele din închisori. Toate studiile arată că mai bine de 50% dintre deținuții eliberați se întorc în penitenciare într-o perioadă de un an dacă nu au beneficiat de programe de reabilitare și reinserție socială. Situația din închisori este de fapt doar un pretext pentru PSD care știe foarte bine aceste lucruri, dar se preface că nu le știe”, a scris liderul USR Nicușor Dan, pe pagina de Facebook.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că proiectul legii graţierii nu poate intra pe ordinea de zi a plenului Senatului, întrucât la Biroul permanent nu s-a primit raportul Comisiei juridice în acest caz.
„Nu ştiu dacă o lăsăm aşa (să fie adoptată tacit – n.r.), dar până în momentul de faţă de la Comisia juridică nu am primit raportul. Fără raport, nu poate să intre pe ordinea de zi a plenului”, a spus luni Tăriceanu, la finalul Biroului Permanent al Senatului.
PSD ar putea renunța la legea grațierii. Liderul PSD, Liviu Dragnea a anunțat, miercuri, după ședința Consiliului Executiv Național, că partidul trebuie să se gândească serios dacă mai este oportună această inițiativă. Dragnea a lansat și ”un ultim apel” la Guvern şi la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader să prezinte, într-un termen rezonabil, dacă proiectul şi alte măsuri anunţate ca proiecte legislative pot rezolva problema aglomerației și a condițiilor deficitare din penitenciare.
Proiectul legii grațierii colective a fost retrimis, săptămâna trecută, prin votul plenului, la comisia juridică, la cererea ALDE. Proiectul a primit de dimineață un raport de admitere cu amendamente în comisie. În urma dezbaterilor din comisie, senatorii au elaborat mai multe amendamente privind condițiile de grațiere și faptele grațiate. PSD și ALDE nu sunt de acord cu forma finală și vor adoptarea variantei inițiale a legii, depusă de Executiv.