„Cadrul legal pe insolvență trebuie schimbat radical. În primul rând nu ar trebui să mai permită ca o firmă în insolvență să aibă relații comerciale cu o firmă din grup. E clar că tu pe acea firmă o ridici, iar eu, statul, sunt pagubit. Altă problemă, să nu mai fie dat un termen lung. Trebuie să fie un singur termen, dacă l-ai încălcat faliment să scrie pe firmă. Aceste lucruri nu sunt legale și morale și se vor schimba cu modficarea acestei legi”, a declarat ministrul Finanțelor, la Antena 3.

„Se va intra mai greu în insolvență. Sunt peste 1000 de companii care au plan de reorganizare dar mare parte acumulează în continuare datorii față de stat. Avem peste 6.000 de companii care sunt în observație de ani de zile și care, culmea, acumulează datorii față de stat. Aceste companii, aflându-se în situația aceasta, perpetuându-se această situație, nu creează în economie decât un cerc în care angrenează și alte companii de bună credință, cărora le pot bloca activitatea. Mă miră foarte mult lipsa de asumare din partea Ministerului Justiției a unui aviz pe un astfel de act. Asta este senzația mea, asta este percepția mea. Este un act foarte important care va duce la curățirea mediului economic”, a spus ministrul Finanțelor.

El preciza că, acolo unde este cazul, trebuie să se poată cumpăra creanțele de la stat.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanțelor va gestiona participațiile în companiile la care va deveni statul acționar în urma conversiei creanțelor în acțiuni.

„Ministerul Finanțelor va trebui să preia acest rol. Ministerul de Finanțe este cel mai interesat ca economia sa meargă foarte bine”, a spus Teodorovici.

Darius Vâlcov, consilier economic al premierului, anunţa, pe 18 august, că Guvernul pregătește o ordonanţă privind înăsprirea legislaţiei pentru intrarea în insolvenţă, fiind în lucru.

”La insolvenţă – acolo este obligatoriu şi este în lucru în cadrul Guvernului un proiect de ordonanţă, astfel încât din septembrie să înăsprim legislaţia pentru intrarea în insolvenţă. De ce? Pentru că doar în cinci ani de zile s-au urcat de la 13 la 62 de miliarde de lei datoriile firmelor aflate în insolvenţă, cu preponderenţă a acelor datorii care sunt la zi, în sensul în care datoriile s-au acumulat după momentul intrării în insolvenţă. Deci, da, acest jaf de 15 miliarde de euro trebuie să îl oprim cumva şi în septembrie îl vom opri”, declarat Vâlcov la Antena 3.

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în primele şapte luni ale acestui an, au intrat în insolvenţă 5.237 de firme, cele mai multe în Bucureşti, respectiv 1.034, şi în judeţele Bihor – 349, Iaşi – 286, Timiş – 284 şi Constanţa – 271 (+19,91%).

Numai în luna iulie au intrat în insolvenţă 751 de firme şi PFA-uri.

Urmărește-ne pe Google News