Senatorul USR Allen Coliban, președintele comisiei de mediu, a discutat recent cu responsabilii din domeniu, Garda de Mediu, Ministerul Mediului, dar și ong-uri care se ocupă de protecția mediului și a aerului, în privința poluării cu mirosuri puternice, care au diferite cauze, de la gropile de gunoi și deșeuri, la marii poluatori industriali, etc.

Garda de Mediu spunea că nu există legislație în România, în privința aerului poluat cu diverse substanțe care provoacă mirosuri. Astfel, instituțiile abilitate vin, măsoară compoziția chimică a aerului, care este ”conformă” din punctul de vedere al compoziției chimice și a standardelor actuale, dar cu toate acestea mirosul în zonele respective este foarte greu de suportat de către locuitori.

Coliban a declarat pentru Libertatea că cei care au ridicat aceste probleme au primit răspunsul că nu se poate face nimic, din cauza lipsei cadrului legal, în privința poluării aerului cu diverse substanțe care provoacă un miros specific.

Senatorul USR mai precizează că la nivel european nu există în acest moment o directivă care să se adreseze statelor membre, astfel că la nivelul UE trebuie să se stabilească o legislație națională.

”Există un punct de plecare. Cum anume măsurăm mirosul? În România ar trebui ca acest lucru să fie stabilit printr-o lege, care să arate care sunt instituțiile care fac aceste măsurători”, spune inițiatorul, precizând că legea va trebui să stabilească și sancțiunile pentru cei care încalcă regulile privind mirosul.

Allen Coliban mai spune că legea ar putea fi elaborată în maxim un an, și speră că va fi susținută de toate grupurile parlamentare, pentru a fi adoptată de Parlament, mai ales că există un vid legislativ în acest domeniu.

Bucureștiul, cel mai mare nivel de poluare a aerului și de gălăgie dintre toate capitalele Uniunii Europene

Bucureștiul are cel mai mare nivel de poluare a aerului și de gălăgie dintre capitalele statelor membre ale Uniunii Europene, în percepția propriilor locuitori,  potrivit unei statistici Eurostat din 2016.

Conform datelor Oficiului european de statistică, referitoare la nivelul de satisfacție al locuitorilor din capitalele țărilor UE, în anul 2015, doar 22% dintre locuitorii Bucureștiului se declarau multumiți de calitatea aerului și 31% de nivelul de zgomot din oraș.

Astfel, gradul de satisfactie al bucureștenilor față de aerul și de liniștea din oraș este cel mai redus comparativ cu locuitorii celorlalte capitale din UE. Ceva mai multumiți de orașul lor sunt locuitorii Sofiei (Bulgaria): 28% – grad de satisfacție față de aer și 36% față de nivelul de zgomot.

 
 

Urmărește-ne pe Google News