UPDATE. Ședința coaliției a vizat probleme energetice, precum situaţia Complexului Energetic Hunedoara, Complexului Energetic Oltenia şi Nuclearelectrica, au declarat surse politice.
La şedinţă a fost prezent şi Darius Vâlcov, consilierul premierului pe probleme economice, precum și ministrul Energiei, Anton Anton.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre situaţia Centralei de la Turnu Măgurele şi despre viitoarea Centrală de la Midia.
Şedinţa s-a desfăşurat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea.
Ședința coaliției urmează să aibă loc la ora 15.00 la Parlament și vine în contextul tensiunilor din interior PSD, după atacul dur al primarului Capitalei la liderul partidului, Liviu Dragnea.
Discuțiile ar viza Legea off-shore, iar în ultima perioadă au avut loc discuții între Liviu Dragnea și conducerile de la OMV și Exxon.
Șeful grupului austriac OMV, Reiner Seele, s-ar fi întâlnit, miercuri, cu preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, iar joi conducerea Exxon urmeză să discute cu ambii șefi de la Parlament la cererea părții americane.
De altfel, și întâlnirea ambasadorului SUA la București, Hans Klemm a avut pe ordinea de zi discuții despre legea care a trecut deja de Parlament și a fost retrimisă de către Klaus Iohannis, la reexaminare, aflându-se acum la Senat.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, în luna iulie, că se poartă discuții pentru o posibilă Ordonanță de Guvern pentru legea off-shore, el precizând că prevederile din lege nu sunt bine definite în anexe și nu sunt clare.
„Se fac discuții acum pentru posibile ordonanțe de guvern pentru Legea off-shore. Eu am spus, chiar în seara zilei respective, după adoptarea legii, în comisia de specialitate din Camera Deputațiilor, s-au făcut modificări până în ultimele minute. Ceea ce este în lege nu este bine definit în anexe, nu sunt foarte clare”, a declarat, duminică, Liviu Dragnea, la România Tv.
Dragnea spunea că, prin această lege, România trebuie să-și câștige independența energetică.
„Vrem să și punem în lege că nu se schimbă acea cotă de 50%. Pe mine mă interesează ca ceea ce s-a decis politic ca principiu să fie puse foarte clar, riguros, în formule, în texte, pentru ca pe viitor să nu existe un dubiu care să poată fi exploatat de rea credință. Vorbim de zeci de miliarde pe care trebuie să le câștige statul român și câștigarea pentru prima dată a independenței energetice a României”, a mai spus Liviu Dragnea.
Președintele a retrimis proiectul în Parlament.
„Considerăm că legea supusă reexaminării se impune a fi reanalizată de Parlament din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector şi pentru evitarea potenţialelor efecte negative. Totodată, apreciem că prevederile legii supuse reexaminării ar trebui să cuprindă dispoziţii clare, lipsite de echivoc şi cu perspectivă durabilă, astfel încât să fie asigurat cadrul necesar dezvoltării parteneriatului stat-investitori, în sensul asigurării predictibilităţii necesare, iar economia românească să beneficieze pe termen lung de pe urma exploatării resurselor naturale din perimetrul Mării Negre”, se arată în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Citește și: