Proiectul a stat blocat atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor, unde a suferit mai multe modificări, în funcţie de negocierile din coaliţia PSD-ALDE.
ALDE solicita săptămâna trecută Guvernului să-şi asume amendamentele la legea offshore, iar ANRM să prezinte exact harta concesiunilor, a declarat miercuri, în plen, deputatul Varujan Vosganian.
Ce prevede proiectul de lege adoptat de Parlament
- Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream.
- Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor. Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă.
- Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preţurilor de consum, după cum urmează: 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv, 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 85 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 100 lei/MWh, 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 100 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 115 lei/MWh
- limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore.
- Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, utilizat pentru finanţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemului naţional de transport gaze naturale, precum şi pentru finanţarea altor investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului, mai prevede proiectul.
Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, un amendament al PNL la proiectul legii offshore potrivit căruia titularilor acordurilor petroliere aflate în curs de executare li se aplică regimul fiscal specific destinat activităţii de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare, desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a actului normativ.
Dragnea: „Există certitudinea că statul român va încasa sume importante”
Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, cu puţin timp înainte ca plenul Camerei Deputaţilor să adopte proiectul legii offshore, că statul român va încasa sume importante prin aplicarea acestui act normativ şi că jumătate din cantitatea de gaze va fi comercializată pe piaţa centralizată din România.
„Ceea ce e foarte important din punctul meu de vedere este că există certitudinea că statul român va încasa sume importante şi – îmi pare rău, dar nu am vrut să intervin în aceste zile – o să intervin în zilele următoare, ca să prezentăm calculele reale, nu calculele făcute pe genunchi sau preluate de la unul şi de la alţii care dau informaţii greşite. De asemenea, faptul că jumătate din cantitate va fi comercializată pe piaţa centralizată din România este o opţiune strategică importantă pentru noi. Îmi pare rău că s-a întârziat cu două săptămâni de zile, ca să rămânem pe aceleaşi prevederi fiscale, dar e important ca această lege să fie adoptată”, a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului.
Ponta: „Văd cu satisfacţie cum a reuşit Călin Popescu-Tăriceanu să îi bage minţile în cap lui Dragnea şi să revină la prevederile iniţiale din proiectul care plecase de la Guvern”
Fostul premier Victor Ponta spune că liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, „a reuşit să-i bage minţile în cap” preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în ceea ce priveşte legea offshore.
„Am citit cu atenţie noile prevederi ale legii (cele apărute în presă că nu le primim de la conducerea Camerei) – şi văd cu satisfacţie cum a reuşit Călin Popescu-Tăriceanu să îi bage minţile în cap lui Dragnea şi să revină la prevederile iniţiale din proiectul care plecase de la Guvern şi fusese aprobat de Senat! Toate cererile (legitime) ale investitorilor, care fuseseră scoase de Dragnea la Camera Deputaţilor în luna iulie, au fost reintroduse. Tot ce pusese iniţial în proiect Guvernul Tudose apare în forma care va fi votată azi. Foarte bine. Penibilul circului din iulie când Dragnea striga (…) că a modificat el radical legea s-a uitat. Declaraţiile fioroase ale lui Darius Vâlcov ‘dacă cineva modifică şi o literă din proiectul adoptat este trădare naţională’ ne fac acum să râdem. Iluzia lui Daddy că negociează el cu companiile americane să pună presiune să îl primească Trump şi să îl ajute cu dosarele s-au dovedit o ridicolă strategie ‘de Teleorman’ – Livache – fiara anticapitalistă din iulie – s-a dovedit un simplu tigru din hârtie”, a scris Ponta pe Facebook.
El a adăugat că deputaţii PSD care au votat în iulie „propunerea aberantă de lege apărută în ultimul moment de la Dragnea şi Vâlcov fără să aibă habar ce conţine – vor vota acum noul proiect care este schimbat „pe ici pe colo prin părţile esenţiale””.
„Episodul tragicomic al ‘Negociatorului fioros Dragnea care baga spaima în burgheji’ se termina azi / sper acum să ne comportăm ca o ţară stabilă şi predictibilă, să pornim investiţiile şi să folosim resursele din Marea Neagră pentru dezvoltarea României – până iese primul metru cub din Mare (prin 2022) speră să iasă şi Dragnea ‘de la Facultate”’, a mai afirmat liderul Pro România.
Citeşte şi:
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!