Ministrul energiei, Virgil Popescu, a precizat pe Facebook că „prin această lege vom asigura independenţa şi securitatea energetică a României”.

„(…) totodată, prin modificările propuse vom stimula dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii implicate în sectorul offshore, a industriilor conexe, precum şi a celor afectate pozitiv de impactul economic indirect şi indus generat de proiectele offshore”, a mai scris ministrul, care speră că legea va fi votată și de Camera Deputaților.

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a declarat în plen că social-democrații susţin şi votează proiectul de lege.

„A trebuit să vină PSD la guvernare pentru ca această lege să vină din nou în dezbatere, împreună cu partenerii de guvernare”, a spus Oprea de la microfonul Senatului.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a afirmat că „mult a fost, puţin a rămas” și că votul de astăzi este o mişcare de responsabilitate, nu doar economică, ci şi politică, în contextul în care Putin foloseşte gazul rusesc drept armă de şantaj geopolitic.

Narcis Mircescu, senator USR, a spus că responsabil pentru întârzierea acestei legi nu este doar Liviu Dragnea, ci şi ministrul energiei, Virgil Popescu, adăugând că „este surprinzător” că niciun membru al Guvernului nu a venit în Parlament să susțină legea.

Senatorul UDMR Istvan Antal Lorant a apreciat că votul pentru Legea offshore este „un moment-cheie, strategic” și că acest consens politic arată că „suntem pe un drum bun”.

AUR a anunțat înainte de vot că nu va susține legea, pe care o cataloghează „o mare ticăloșie”.

„(…) sunteţi pe cale să votaţi o lege a trădării naţionale, crezând că noi toţi şi poporul suntem nişte proşti”, a spus Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR.

Legea depusă la Parlament stabilește oficial ca împărțirea veniturilor din extracția gazelor din Marea Neagră să se facă într-un procent de 60% pentru statul român și 40% pentru investitori. Primele extracții vor avea loc în acest an.

Potrivit formei finale a proiectului, România va avea drept de preempțiune la achiziția gazelor naturale, ceea ce înseamnă că își va acoperi mai întâi necesarul intern, iar apoi poate vinde surplusul la export.

Urmărește-ne pe Google News