PSD, mobilizare cu miniştri pentru votul pe Legea Pensiilor
Senatorii din coaliţia de Guvernare s-au mobilizat, astfel încât să asigure prezenţa necesară pentru ca votul să fie valabil, aşa cum le-a cerut liderul partidului. Toţi miniştrii senatori au venit la şedinţa din Plenul Senatului, unde s-a dezbătut legea.
„Sper ca astăzi să aibă majoritate garantată în Senat. Am avut probleme că unii au fost plecaţi, mari probleme”, a precizat Liviu Dragnea, după şedinţa conducerii PSD, despre votul pe Legea Pensiilor.
PNL a încercat să tergiverseze votul: niciun amendament nu a fost adoptat
În cadrul şedinţei de plen, PNL a cerut să susţină toate amendamentele respinse în comisie, dar nu a reuşit să treacă niciunul dintre aceste amendamente, la vot.
Raportul comisiei de muncă a fost adoptat de plen cu 80 de voturi „favorabile”.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 81 de voturi „pentru”. Senatorii au aplaudat, în plen, votul pe acest proiect de lege.
PNL a anunţat că a votat împotrivă pentru că „proiectul are multe lacune”, iar amendamentele liberalilor nu au fost acceptate de majoritatea PSD-ALDE. USR s-a abţinut la vot.
PSD, prin vocea lui Ion Rotaru, a criticat votul împotrivă pe Legea pensiilor. „Vă anunţ că aţi votat împotriva unei pensii decente, şi pentru îndreptarea inechităţilor din sistem, şi nici ca pensionarul să beneficieze de un stagiu corect de cotizare”, a spus el.
Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat cu şase voturi „pentru” şi 3 „abţineri”, în urmă cu două săptămâni, un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Amendamentele adoptate în Comisie, ale PNL şi UDMR, nu au fost de fond.
Ce modificări s-au adus Legii, în Senat
Legea pensiilor are un impact financiar de 8,4 miliarde de lei, în 2019, iar în 2020 ar urma să ajungă la aproape 25 de miliarde de lei.
Proiectul de lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Ministrul Muncii dă asigurări că nicio pensie aflată în plată nu va scădea.
Actul normativ de lege are ca obiect de reglementare eliminarea inechităţilor dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în ceea ce priveşte categoriile de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă şi cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării.
Prin acest act normativ, pensionarul este definit ca fiind persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Conform raportului de admitere acordat de Comisia de muncă, principalele reglementări incluse în proiectul de lege vizează extinderea sferei perioadelor necontributive asimilate stagiului de cotizare prin valorificarea perioadei de master şi doctorat cu durata normală de studii, redefinirea gradelor de invaliditate şi permiterea cumulului pensiei de invaliditate cu venituri din activităţi profesionale, instituirea unor praguri minime ale pensiilor raportate la salariul minim brut pe ţară garantat în plată, introducerea ajutorului pentru soţul supravieţuitor care reprezintă 25% din pensia soţului decedat şi poate fi cumulat cu propria pensie, stabilirea modalităţii de calcul al pensiei prin introducerea unui nou instrument denumit valoarea punctului de referinţă (VPR).
Potrivit unui amendament adoptat de Comisia de muncă a Senatului, „în sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani, faţă de 3 ani cât era în varianta Guvernului.
Legea Pensiilor a fost adoptată, miercuri, 10 octombrie, de Guvernul Dăncilă. Principalele schimbări din noua lege sunt legate de Valoarea Punctului de Referinţă la pensie şi reducerea vârstei de pensionare pentru condiţii grele. Legea se va aplica, în integralitate, din anul 2021.
Citeşte şi: