Libertatea vă prezintă care sunt cele mai importante prevederi în acest sens.
Vârsta de pensionare rămâne la fel
Cea mai importantă prevedere este aceea că vârsta de pensionare rămâne aceeași. În ultimii ani, trendul la nivel mondial este ca vârsta de pensionare să fie mărită, pentru a reduce presiunea de pe bugetele publice. Socoteala autorităților este că oamenii pot rămâne mai mult în activitate și deci produc contribuții pentru stat.
Numai că noul proiect stipulează că vârsta de pensionare rămâne de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.
Te poți pensiona mai devreme dacă ai lucrat în condiții grele
Cu toate acestea, cei care au împlinit stagiul de cotizare de 35 de ani se poți pensiona mai devreme, dacă au lucrat în condiții deosebite.
Astfel, vârsta standard de pensionare se reduce cu 8 ani dacă ai cotizat 35 de ani și ai lucrat în condiții deosebite. Adică nu te mai pensionezi la 65 de ani dacă ești bărbat, ci la 57.
În partea cealaltă a spectrului, după 6 ani de muncă în condiții deosebite, se reduce vârsta de pensionare cu un an.
În fapt, există un întreg tabel cu astfel de ”reduceri”.
Pensionare după 24 de ani de cotizare pentru condiții speciale
Concomitent, dacă ai lucrat în condiții speciale, te poți pensiona după 24 de ani de cotizare. În acest caz, vârsta de pensionare se reduce cu 12 ani. Regula este de un an reducere la doi lucrați în condiții speciale. Prezentăm tabelul din proiectul de lege.
În principal, statul susține pensionarea mai devreme pentru mineri, cei din aviație, din cercetare nucleară etc.
Reamintim, perioada minimă de cotizare este de 15 ani.
Cum sunt definite condițiile speciale
Iată exact cum sunt definite condițiile speciale:
- lucrul în unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
- activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii;
- aviaţia civilă, pentru personalul navigant; e vorba atât de piloți, cât și de însoțitori de bord;
- personal care manvrează explozibili, docheri, conductori de utilaje portuare, mecanicii de locomotivă sau metrou, scafandri, personal forestier, cei care lucrează la sonde, cei care lucrează în prelucrarea sticlei, în siderurgie, prepararea de minereuri;
- activitate artistică; este vorba de balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreț la circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă sau operetă, instrumentist la instrumente de suflat, cascador.
Anterior, pentru 26 de ani de cotizare se puteau reduce 13 ani din vârsta de pensionare, conform DreptOnline.ro.
Guvernul poate încadra și alte meserii în categoria „condiții speciale”
Alte locuri de muncă în condiții speciale pot fi stabilite prin lege. Metodologia și criteriile de încadrare a locurilor de muncă în condiții
speciale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Periodic, din 5 în 5 ani, locurile de muncă în condiţii speciale sunt reevaluate.
Perioada până la care se face reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii speciale constituie stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, pentru care angajatorii datorează și plătesc cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii speciale de muncă.
Constituie stagiu de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă şi perioadele în care un asigurat care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă şi/sau în concediu de odihnă, dacă cel puţin în ziua premergătoare concediului a lucrat în locuri de muncă încadrate în astfel de condiţii de muncă și pentru care angajatorii datorează și plătesc contribuția de asigurări sociale.
Concomitent, pe lângă contribuțiile de 25% plătite de fiecare salariat care lucrează în condiții normale de muncă, angajatorii mai plătesc 4% pentru cei care lucrează în condiții deosebite de muncă și 8% pentru cei cu condiții speciale. Prevederea există de când s-a introdus ”revoluția fiscală”, în toamna anului trecut.
Femeile cu mai mulți copii se pot pensiona mai devreme
Femeile cu mai mulți copii se pot pensiona mai devreme, România are spor natural negativ și se confruntă și cu plecarea masivă a românilor peste hotare. În fapt, după Siria, țară afectată de război civil, România are cel mai mare procent de cetățeni emigrați.
Proiectul noii Legi a pensiilor mai stabilește că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut trei copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus pentru fiecare copil.
Măsura vizează creșterea natalității. Totuși, Bogdan Hossu, liderul Confederației Sindicale Cartel Alfa, spune că măsura, deși bine intenționată, va duce la scăderea pensiilor pentru femei, deoarece acestea vor cotiza mai puțin, deci vor încasa mai puțin.
Sindicalistul susține că femeile vor ajunge astfel să încaseze cu 30% mai puțin decât bărbații.