Lia Olguţa Vasilescu: „Legea nu este neconstituţională, să vă intre bine în cap!”
UPDATE ora 13.20 Legea pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor, cu 197 de voturi pentru şi 70 de abţineri. Proiectul merge la promulgare, la şeful statului.
Lia Olguţa Vasilescu a declarat, în plen, că este cea mai importantă lege din acest mandat.
„Sper să nu fie retrimisă Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis. Legea nu este neconstituţională, să vă intre bine în cap”, a spus ea.
Vasilescu a menţionat că există suport financiar pentru aplicarea legii şi a precizat că este nevoie ca Guvernul să dorească să aplice acest proiect.
USR a cerut PSD să elimine inechitatea, începând cu politicienii şi să se desfiinţeze pensiile speciale pentru parlamentari şi primari.
PNL spune că legea este neconstituţională, USR critică pensiile speciale, PMP şi UDMR anunţă că vor vota proiectul
UPDATE ora 11.50 A început dezbaterea, în plenul Camerei Deputaţilor, pe legea pensiilor.
PNL a anunţat, în plen, că legea încalcă prevederi constituţionale şi, în plus, îi privează pe viitorii pensionari de contribuţia la Pilonul II de pensii.
Nu există bani, spune şi deputatul Cristian Seidler. Acesta a acuzat PSD că doreşte să reformeze sistemul de pensii dar păstrează pensiile speciale.
USR consideră pensiile speciale total imorale. ” Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale ?!”
Şi PMP, prin vocea lui Marius Paşcan, a declarat că nu este de acord cu proiectul, acuzându-i pe cei de la PSD de demagogie.
„PMP este de acord cu creşterea salariilor şi a pensiilor, dar toate acestea să se întâmple într-un temei realist, şi nu prin împrumuturi. România se împrumută cu 7 milioane de lei, pe oră”, a spus Paşcan.
Lia Olguţa Vasilescu: „Suntem singurul Guvern care a plafonat pensiile speciale, în iulie 2017, şi asta ne-a costat, la vot!”
Lia Olguţa Vasilescu a răspuns criticilor Opoziţiei.
„În ceea ce priveşte pensiile speciale, suntem singurul Guvern care a plafonat pensiile speciale, în iulie 2017, şi asta ne-a costat, la vot”, a spus deputatul PSD.
Ea a acuzat USR că în proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale se referă la anumite categorii şi, în plus, se prevede că se va ieşi la pensie cu 85% din ultimul salariu, ceea ce înseamnă chiar mai mult decât actualele prevederi.
„Ipocrizia ucide”, a spus ea, în final.
Ponta condiţionează votul la legea pensiilor şi cere Guvernului să dea asigurări că sunt bani pentru plata pensiilor majorate
Liderul Pro România a anunţat, într-o postare pe Facebook, că partidul său va vota legea pensiilor, miercuri, doar dacă Guvernul garantează că are resursele pentru a plăti pensiile majorate.
„Votăm Legea Pensiilor doar în condițiile în care Guvernul garantează că are resursele bugetare necesare / cine îi minte și își bate joc de pensiile românilor înseamnă că este mai ticălos decât Băsescu în 2010 !”, a scris liderul PRO România pe Facebook.
Lia Olguţa Vasilescu: „În ultimii 2 ani de zile avem venituri suplimentare la bugetul de stat de 268 de miliarde, faţă de 234 de miliarde în perioada 2009- 2016”
Lia Olguţa Vasilescu spunea, după şedinţa comisiilor, că sunt bani pentru a susţine majorările din legea pensiilor.
„Le voi răspunde cu cifre şi anume că în ultimii 2 ani de zile avem venituri suplimentare la bugetul de stat de 268 de miliarde, faţă de 234 de miliarde în şapte ani anteriori, adică în perioada 2009- 2016, practic s-a colectat mai mult în doi ani decât în şapte ani pe toate guvernările Boc, Ponta şi Cioloş, deci bani ar fi, în al doilea rând vreau să le spun tuturor că vorbim aici despre 7% care reprezintă la ora actuală nivelul pensiilor din PIB şi că media europeană este 13%, pe această medie ajungem la 11,7%”, a spus ea.
Vasilescu preciza că această modificare a legii era absolut necesară, să crească pensiile tuturor pensionarilor din România.
„Vreau să vă spun că dacă vă veţi uita pe toate simulările care s-au făcut de Casa Naţională de Pensii veţi vedea că pensionarii ajung să se aproprie în cuantum cu pensiile de pensiile speciale, ceea ce este foarte important şi chiar să le depăşească şi vă dau un exemplu concret, un profesor universitar va ajunge la o pensie de 8000 de lei pe această lege pe care am dezbăt-o astăzi, un pensionar militar are o pensie de 3500 de lei, deci iată că vorbim despre un nivel foarte mare al pensiilor care va fi pe această nouă lege şi cred că este foarte aşteptată”, a explicat vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu.
Iniţiatoare a proiectului, fostul ministrul al Muncii declara că au fost foarte puţine modificări de făcut pentru că legea nu a fost declarată constituţională în ansamblul său, ci Curtea a cerut la trei paragrafe să fie nişte clarificări.
„Mai precis, cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale – şi acolo s-a făcut precizarea că, deşi trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează şi le distribuie mai departe este angajatorul – şi, de asemenea, a fost o corelare pentru pensiile de invaliditate. În mod normal, ar trebui să venim cu o lege privind indemnizaţia socială minimă care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că aşa a solicitat Curtea Constituţională, ca să fie foarte clar, am operat şi aceste modificări”, a menţionat Olguţa Vasilescu.
Citeşte şi: