Cuprins:
Contestația către CCR a fost formulată pe 7 noiembrie, în condițiile în care legea fusese aprobată de Senatul României (4 noiembrie) și, anterior, de Camera Deputaților.
Legea pensiilor militare, contestată de Avocatul Poporului. „Astfel de modificări trebuie să fie în acord cu principiile constituționale”
Avocatul Poporului reclamă, printre altele, nerespectarea principiului egalității în drepturi sau imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără indicarea sursei de finanțare.
„Potrivit noilor dispoziții, legiuitorul primar stabilește că actualizarea cuantumului pensiilor militare aflate în plată se realizează ori de câte ori se majorează solda de grad sau salariul gradului profesional și/sau solda de funcție sau salariul de funcție al persoanelor vizate (…) Este adevărat că legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, iar dacă dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege, însă astfel de modificări trebuie să fie în acord cu principiile constituționale”, menționează sesizarea formulată de Avocatul Poporului.
Ce prevede textul votat în Parlament
Potrivit noii legi, „cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad / salariul gradului profesional și / sau solda de funcție / salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare”.
„Întotdeauna un stat nu atacă un stat care are armată puternică. Rolul armatei este de a apăra. Facem parte din NATO și avem cele mai mici salarii și pensii dintre țările care fac parte din NATO”, declara senatorul Virgil Guran (PNL).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro