Legea pensiilor, cartoful fierbinte vândut de PSD, dar care trebuie pus în aplicare de o altă guvernare, în 2021

Proiectul Legii pensiilor urmărește, potrivit celor de la PSD, eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei, aşa cum se întâmplă în prezent. 

Legea menționează că punctul de pensie crește din 2019, însă noua formulă de calcul a pensiilor va intra în vigoare abia în 2021. Adică la un an după viitoarele alegeri parlamentare, care ar putea da, în urma votului, o altă majoritate parlamentară și o altă guvernare.

Opoziția este sceptică în privința aplicării acestei legi cu impact major asupra bugetului de pensii, aflat deja în deficit, de ani de zile.

Opoziția: Este absurd!

„În primul rand este o lege care nu rezolva problema deficitului tot mai mare, care impune o reformă în sistemul public de pensii şi care ar intra în vigoare in 2021. Este absurd”, a declarat pentru Libertatea deputatul PNL Dan Vâlceanu.

Liberalii consideră că problemele sistemului de pensii sunt deja prezente și măsuri trebuie luate deja.

„Unde sunt pensiile speciale în aceasta lege? E un subiect care trebuie tranțat. În plus, sunt studii care arată că numărul locuitorilor scade, numărul salariaților nu creste mult. Avem deja un deficit de forță de muncă și tot mai mulți români pleaca în străinătate. Ne gasim în situatia în care nu mai are cine sa contribuie la sistemul public de pensii”, spune Vâlceanu.

PNL are o altă viziune asupra pensiilor, care se bazează pe contributivitate, spun liberalii.

Parteneriatul civil, contrapondere la Referendumul pentru familia tradițională

Un alt proiect controversat este cel al parteneriatului civil. PSD vrea să meargă pe modelul proiectului CNCD, care a elaborat un proiect de Lege care reglementează drepturilor cuplurilor necăsătorite și a celor de același sex, și care ar putea fi însușit de cei din majoritatea parlamentară.

„Trebuie găsită formula legală prin care parteneriatul civil să fie legiferat. De asemenea, trebuie legiferată clar situaţia familiilor monoparentale. Trebuie o discuţie serioasă pentru a acoperi toate zonele”, spunea liderul PSD Liviu Dragnea.

PSD vrea, astfel, să echilibreze balanța, după ce a decis că referendumul pentru familia tradițională va fi organizat cel mai probabil pe 7 octombrie.

Proiectul prevede că reuniunea consensuală este asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţă de familie prin înregistrarea la Registrul de stare civil.

Partenerii semnează o convenţie referitoare la regimul comun al bunurilor, un act solemn, încheiat în formă autentică în fața notarului public, cu consimțământul celor doi parteneri.

Social-democrații spun că, plecând de la cazul cuplului Adrian Coman- Clai Hamilton care au primit dreptul la liberă circulaţie ca soţi de acelaşi sex în România şi în orice stat din UE, este nevoie să se dea un răspuns legislativ pentru situațiile de acest gen. 

„Indiferent de ceea ce va cuprinde proiectul, e nevoie să dăm o formă de protecție juridică pentru cuplurile de aceșași gen”, a declarat pentru Libertatea deputatul PSD Petre Manole.

Adriana Săftoiu (PNL) membră în comisia pentru drepturile omului, spune că „este nevoie de reglementarea acestui parteneriat civil”.

„Am văzut că acest parteneriat civil este limitat la comunitatea LGBT, de către mulți. Este o mare greșeală, pentru că se referă și la cuplurile care nu doresc neapărat să își legalizeze relația”, spune deputatul PNL.

Șansele ca acest parteneriat civil să se finalizeze în această sesiune de toamnă sunt mici, în condițiile în care încă nu există un text final al proiectului.


Citește și: Gabriela Firea, o nouă serie de atacuri la adresa lui Dragnea: „Nu i-a răspuns Corinei Creţu la telefon toată vara / Carmen Dan a fost prima pe lista lui Dragnea să fie prim-ministru”

 
 

Urmărește-ne pe Google News