Raluca Turcan, în plenul Parlamentului: Aţi vândut iluzii!
UPDATE 12.40. Legea pensiilor a fost adoptată de Parlament, miercuri, cu 193 de voturi pentru.
Raluca Turcan, de la PNL, a spus de la tribuna Plenului Camerei Deputaţilor, că legea a fost în mod intenţionat făcută cu prevederi neconstituţionale, pentru a nu intra în vigoare.
„Dumneavoastră aţi votat astăzi iluzii”, a spus Turcan, precizând că majoritatea PSD-ALDE lasă pensionari pe drumuri, făcând referire la angajaţii cărora angajatorul nu le va plăti contribuţiile.
Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, i-a tăiat microfonul Ralucăi Turcan, după două minute de discurs. „Este fără precedent, să nu mă lăsaţi să închei fraza. Este o ruşine cum aţi ajuns să votaţi în Parlamentul României”, a mai spus liderul liberalilor.
Şi USR a anunţat, prin vocea lui Cristian Seidler, că parlamentarii nu au votat proiectul de lege.
Eugen Tomac, de la PMP, a spus, la rândul lui, că, pentru că în Parlament s-au adoptat, în urmă cu doi ani, pensiile speciale, anunţă oficial că renunţă la pensia specială, astăzi.”Îi invit pe românii care sunt alături de cei peste 4,5 milioane de români, să renunţe şi ei la pensia specială”, a spus liderul PMP.
Florin Iordache l-a acuzat pe Tomac de demagogie.
„Eu ştiu că se poate renunţa la pensie când ai 65 de ani,. Eu nu cred că aveţi 65 de ani”, a replicat Florin Iordache.
Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus, de la tribuna plenului, că această lege nu este o bătaie de joc.
„Bătaie de joc a fost când s-au tăiat pensiile în România. Deşi a fost o decizie a CCR, s-au inventat impozite care au dus la scăderea pensiilor. Am eliminat CASS din toate pensiile şi impozitul din pensiile sub 2000 de lei, iar la cele peste 2000 de lei, am scăzut impozitul de la 14% la 10%. Nu e o bătaie de joc o lege care creşte pensiile”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat, marţi, în plen, că punctul de pensie se dublează în mandatul actualei coaliţii de guvernare, iar în 2020 va fi de 1.775 de lei.
„Cel mai important principiu al legii este contributivitatea, dar s-a urmărit în acelaşi timp şi eliminarea mai multor inechităţi, cum ar fi pensii diferite între femei şi bărbaţi sau pensii diferite între persoane de acelaşi gen care aveau acelaşi punctaj, au lucrat acelaşi număr de ani şi cu toate astea aveau pensii diferite pentru că au ieşit pe legislaţii diferite la pensie. În acelaşi timp, aş vrea să subliniez un lucru şi anume că nu mai este posibil ca persoane care au contribuit 35 de ani să aibă aceeaşi pensie minimă cu alte persoane care au contribuit sub 10 ani, aşa cum se întâmpla până acum, pentru că şi în funcţie de numărul de ani lucraţi se primeşte un procent în plus. Vreau să subliniez un alt lucru, punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru, deci nu după 2021, aşa cum s-a tot repetat în spaţiul public, pornim de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, în prezent suntem la 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, iar în 2020, deci în interiorul mandatului nostru, va fi 1.775 de lei”, a spus Vasilescu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile pe proiectul legii pensiilor.
Ea a adăugat că în anul 2021 va mai fi o creştere a punctului de pensie, dar pensionarii câştigă atât din noua formulă de calcul, cât şi din recunoaşterea unor drepturi de natură salarială, cum ar fi acordul global sau al treisprezecelea salariu, care până acum nu erau luate în calcul.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un amendament la proiectul legii sistemului unitar de pensii, potrivit căruia în definiţia pensionarului a fost introdusă şi persoana încadrată în grad de handicap grav care a realizat o treime din stagiul complet de cotizare.
Plenul a adoptat pe articole proiectul legii sistemului unitar de pensii şi a admis amendamentul propus de UDMR, care la Comisia pentru muncă a fost iniţial adoptat şi apoi respins.
Amendamentul admis de plen, cu 215 voturi „pentru”, prevede că: „Pensionarul este persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”.
În raportul Comisiei de muncă, definiţia calităţii de pensionar era: „Persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiu minim de cotizare de 15 ani”.