UPDATE 15:18: Parlamentarii, miniștrii ori primarii nu pot avea calitatea de comerciant persoană fizică. Aceasta este decizia Curții Constituționale care a admis sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis. Judecătorii CCR au constatat că sunt neconstituţionale modificările prin care parlamentarii, miniştrii, edilii, prefecţii şi şefii consiliilor judeţene pot avea calitatea de comerciant persoană fizică, a precizat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, conform Digi24.ro.
Pe 7 februarie, CCR a amânat pentru data de 6 martie luarea unei decizii în acest caz, informează Agerpres.ro.
Pe ordinea de zi a ședinței de plen a CCR de marți se află obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, obiecţie formulată de preşedintele Klaus Iohannis.
Pe 18 ianuarie, Klaus Iohannis a trimis Curtea Constituțională o sesizare de neconstituţionalitate în privința legii pentru modificarea Legii nr. 161/2003.
Legea trimisă spre promulgare pe 30 decembrie vizează modificarea Legii 161/2003 pentru a elimina incompatibilitatea funcțiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean cu calitatea de comerciant persoană fizică.
„Prin modul în care a fost adoptată, dar şi prin conţinutul normativ, Legea pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei este neconstituţională întrucât încalcă prevederile art. 1 alin. (3), ale art. 11 alin. (1), ale art. 65 alin. (2) lit. j), ale art. 75 alin. (1) şi alin. (5) raportat la art. 105 alin. (2) şi ale art. 148 alin. (4) din Constituţie”, arăta președinele României, în sesizarea adresată CCR.
Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis invocă motive de neconstituţionalitate extrinsecă. Astfel, președintele susține că prin articolul unic pct. 1 din legea dedusă controlului de constituţionalitate se abrogă dispoziţiile art. 82 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 161/2003, ce instituie incompatibilitatea între calitatea de deputat şi senator şi calitatea de comerciant persoană fizică.
Președintele Klaus Iohannis afirmă că această prevedere ar trebui adoptată într-o ședință comună a Parlamentului, ținând cont că se reglementează aspecte ce țin de statutul deputaților și al senatorilor.
Șeful statului a amintit că legea a fost respinsă de sentatori, iar apoi a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Astfel, a fost încălcată Constituția.
În privința incompatibilității dintre funcțiile de primar, viceprimar, primar general, viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliului Judeţean cu anumite funcţii private, Klaus Iohannis menționează că în jurisprudenţa constituţională s-a stabilit că aceasta nu este o condiţie de eligibilitate. Înlăturarea incompatilității depinde de voința celui ales care poate opta pentru una dintre cele două calități.
Președintele susține că nu se poate îndeplini o funcție publică, ce implică transparența folosirii și administrării fondurilor publice, în cazul în care o persoană este implicată și în mediul de afaceri. Motivul: cumularea celor două funcții ar putea duce la afectarea intereselor generale ale comunității și a principiilor statului de drept.
Citește și Elena Udrea a vorbit despre viaţa în Costa Rica: „Mâncarea e de 3-4 ori mai scumpă ca în România”