„Dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice, context în care considerăm că legea criticată nu reglementează previzibil şi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă şi nu respectă criteriile de previzibilitate şi accesibilitate specifice unui act normativ”, se arată în sesizare, potrivit news.ro.
Avocatului Poporului a susținut că legea „deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de bursă de merit” și că evaluarea elevilor, care se face prin note, înseamnă şi o selecţie.
Instituția condusă de Renate Weber a mai reclamat că selecţia elevilor trebuie să se facă după criterii clare, „nu după simpla apartenenţă la un procent de elevi”. Potrivit sesizării, acordarea bursei pentru cel puțin 30% dintre elevi „determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”.
Curtea Constituțională, condusă de Marian Enache, urmează să anunțe data în care se va dezbate solicitarea Avocatului Poporului.
Libertatea a scris că 2% dintre elevii care au burse de merit au medii sub 5, iar decizia Ministerului Educației a generat o dezbatere aprinsă despre merit și performanță la școală. La rândul ei, ministra Educației, Ligia Deca, a spus că „nu am agreat ce înseamnă merit în societate”.