Este vorba despre Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, transmite Administrația Prezidențială.
Proiectul a fost adoptat luni, 16 octombrie, de Camera Deputaţilor cu 174 de voturi pentru, 81 de voturi împotrivă şi 17 abţineri, după ce acesta a fost pus în acord cu observaţiile Curţii Constituţionale şi ale Comisiei Europene.
Potrivit actului normativ promulgat de șeful statului, „judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”.
Pensia netă de serviciu nu poate să fie mai mare de 100% din venitul net din ultima lună de activitate înainte de pensionare.
La împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii, pot beneficia de pensia de serviciu judecătorii, procurorii, judecătorii de la CCR, magistraţii-asistenţi de la Curtea Supremă, de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii. În ultimul caz, cuantumul pensiei scade cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an lipsă din vechimea integrală de 25 de ani.
Curtea Supremă a atacat în luna iunie la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale, aceasta fiind ulterior întoarsă în Parlament de CCR.
Foto: Administrația Prezidențială
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro