Deputatul USR Cristian Seidler, vicepreședintele Comisiei de muncă din Camera Deputaților, a criticat „pretinsa reformă a pensiilor speciale pregătită de coaliția PNL-PSD-UDMR” și a avertizat că proiectul a fost „făcut special pentru a fi declarat neconstituțional de CCR”.
„Acest proiect nu își propune să se atingă de pensiile speciale ale parlamentarilor și ale aleșilor locali, despre care nu spune absolut nimic. Nu este vorba în niciun fel despre eliminarea pensiilor speciale și nici măcar despre trecerea pe contributivitate a pensiilor speciale, deși aceasta e esența jalonului 215 din PNRR, pe care astfel Guvernul își propune de-a dreptul să îl rateze”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.
„Proiectul este făcut în așa fel încât, procedural, să fie declarat neconstituțional, pentru că printr-o singură lege, la grămadă, își propune să modifice mai multe legi care, conform Constituției, trebuie să fie adoptate fie de către Senat, cameră decizională, fie de către Camera Deputaților. E un aspect tehnic, dar care oferă oricărui beneficiar de pensie specială avantajul de a se adresa justiției și a obține cu siguranță, pe baza jurisprudenței CCR, o decizie de declarare în ansamblul său a acestei viitoare legi ca fiind neconstituțională”, a mai afirmat deputatul USR.
Cristian Ghinea, Coordonator politici publice USR, a susținut și el că noul proiect propus de Ministerul Muncii nu va desființa nicio pensie specială.
„Nicio pensie special nu se desfiinţează. Absolut nici una. Zero. Nici cele ale parlamentarilor, nici cele ale funcţionarilor parlamentari, nici cele ale lucrătorilor la Curtea de Conturi, nici cele ale grefierilor, nici cele ale MAE sau ale personalului aeronautic. Toate aceste categorii au pensii contributive şi zero justificări de a primi pensii speciale, în afara unui privilegiu legal creat la un moment dat. Toate rămân. Nicio pensie specială nu este adusă în linie cu contributivitatea”, a spus Ghinea.
De pildă, la magistraţi, formula fixă actuală este înlocuită cu o modalitate pentru care salariatul alege 12 luni consecutive cel mai bine plătite şi este actualizată valoarea la salariul actual – practic, o invitaţie la umflarea sumelor de către fiecare pensionar special.
Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene:
Ce a cerut Banca Mondială și ce spun guvernanții
Banca Mondială a cerut ca pensiile speciale să fie calculate pe principiul contributivității, să existe un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, după cum a anunțat Marius Budăi pe 24 octombrie. Aceste soluții au fost cerute de Banca Mondială pentru ca România să îndeplinească un jalon important din PNRR.
Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a spus marţi, 20 decembrie, la Prima News TV, că „nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor”.
Potrivit lui Budăi, acest proiect de act normativ „face în aşa fel încât să aplinieze legislaţia din România la legislaţia europeană”.
beneficiază de pensii de serviciu, numite și pensii speciale, majoritatea fiind procurori și judecători, potrivit celor mai recente date comunicate de Casa Națională de Pensii. Cea mai mare pensie lunară specială depășește 20.000 de lei.
Pe 6 decembrie, Budăi a spus că implementarea PNRR nu este în pericol dacă legea pensiilor speciale nu va fi depusă în Parlament până pe 31 decembrie.
În acest moment, bugetul pentru pensii speciale este de 0,85% din PIB.