Din cele peste 130.000 de arme letale aflate în casele românilor, o parte destul de însemnată este în mâinile civililior. Florari, taximetrişti, frizeri, profesori, muncitori sau diverşi oameni de afaceri au reuşit să devină proprietari ai unui pistol Glock 17, calibrul 9-19, – aceeaşi armă performantă la care au dreptul şi cadrele militare active sau în rezervă -, doar pentru că legea le-a oferit o oportunitate. Mai exact, cel care nu se simţea suficient de apărat de un pistol cu gaze sau cu bile de cauciuc şi râvnea la un pistol cu gloanţe adevărate făcea trei luni de pregătire la o şcoală de profil, contra cost, fireşte, şi obţinea un atestat de instructor în poligon.
Arme doar pentru instructorii
adevăraţi de tir Document suficient în faţa autorităţilor pentru a obţine arma letală dorită, chiar dacă respectivul nu a lucrat niciodată şi nici nu intenţiona poate să lucreze ca instructor. O portiţă pe care noua lege o mai strânge puţin şi obligă posesorul unei asemenea autorizaţii să facă dovada – cu un contract de muncă înregistrat oficial la autorităţile în domeniu -, că prestează în poligon, ca instructor. În caz contrar, permisul de deţinere a armei letale îi este retras sau, după caz, nu i se permite achiziţionarea unei arme cu glonţe. “Dacă în trei luni de la obţinerea autorizaţiei posesorul armei nu face dovada că munceşte în realitate ca instructor de tir într-un poligon i se va ridica arma”, ne-au dezvăluit surse judiciare.
Instructor de tir ucis de elevul său
Un incident grav s-a produs, în luna martie a anului trecut, într-un poligon de tir din Bucureşti. Un bărbat şi-a împuşcat mortal instructorul şi şi-a luat apoi viaţa. Victima a fost directorul poligonului de tir, Nicolae Tănase, în vârstă de 56 de ani. Cel care l-a împuşcat era un tânăr de 24 de ani, elev mai vechi al instructorului. Arma crimei este un pistol Glock, folosit de elev atunci când exersa în poligon. Acelaşi tip de armă a fost folosit în cazul crimelor din 2012 de la coaforul de la Perla. l