Potrivit modificărilor, formațiunile de voluntari pot fi create de către Ministerul Apărării al Federației Ruse prin decizia președintelui Federației Ruse.
Modificările propuse definesc procedura de creare a formațiunilor de voluntari care „participă la îndeplinirea sarcinilor atribuite Forțelor Armate ale Federației Ruse în perioada de mobilizare, legea marțială, în timp de război, în caz de conflicte armate, la desfășurarea contraoperațiunilor de terorism, precum și la utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse în afara granițelor”.
Conform modificărilor, formațiunile de voluntari includ cetățeni ai Federației Ruse care au intrat în mod voluntar și pot include și personal militar trimis de Ministerul rus al Apărării.
Contractul de voluntar
Un cetățean al Federației Ruse poate deveni voluntar prin încheierea unui contract. Un angajat într-o formație de voluntari poate fi eliberat din cauza expirării contractului, a stării de sănătate, ca urmare a intrării în vigoare a unei hotărâri judecătorești prin care se impune o pedeapsă cu închisoarea sau dacă este chemat să satisfacă serviciul militar.
Conform proiectului de lege, sumele de bani plătite voluntarilor sunt stabilite de Ministerul Apărării rus „în raport cu mărimea indemnizației” celor care servesc în baza unui contract și ocupă funcții militare similare. Alături de indemnizația bănească pentru voluntari pot fi stabilite și alte plăți bănești prin hotărâre a Ministerului Apărării.
Voluntarii vor avea dreptul de a călători gratuit cu transportul feroviar, aerian, naval și rutier (cu excepția taxiurilor).
Cine beneficiază de bani în cazul decesului unui voluntar
În cazul decesului soțului/soției unui voluntar, precum și în absența acestuia, copiii adulți care locuiesc cu acesta, reprezentanții legali sau părinții adoptivi ai copiilor minori și persoanelor aflate în întreținere, în părți egale, beneficiază de dreptul la o alocație și alte plăți.
Același lucru este valabil și pentru părinți, dacă voluntarul nu era căsătorit, nu avea copii sau alte persoane aflate în întreținere.
În plus, conform proiectului de lege, voluntarii sunt supuși asigurării personale obligatorii de stat pe cheltuiala bugetului federal și au, de asemenea, dreptul la despăgubiri dacă sunt răniți în timpul activității în formațiunile de voluntari.
Văduvele sau părinții voluntarilor care au decedat vor putea primi și o pensie de urmaș, iar membrii familiei defunctului vor fi plătiți cu o indemnizație unică în valoare de 3 milioane de ruble.
La încetarea contractului, voluntarului i se va plăti o indemnizație unică, de până la 2 milioane de ruble.
Președintele Dumei de Stat, Viacheslav Volodin, a spus că echivalarea voluntarilor cu militarii contractuali „este corectă” pentru că „ei ne protejează țara”.
FOTO: EPA