„Eu sau unul dintre noi, din Guvern, va ataca acest proiect, dacă va trece aşa cum e. Până acum, Guvernul a atacat cam toate proiectele care prevăd creşteri de cheltuieli fără o bază bugetară”, le-a spus Costin Borc, ministrul Economiei, membrilor Camerei de Comerţ Româno-Germane (AHK), potrivit Mediafax.
Costin Borc a mai spus că legea salarizării va fi atacată la CCR, dacă trece în forma actuală, pentru că „a arăta doar bugetul de stat ca sursă de finanţare nu este o abordare serioasă”.
Şi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, s-a pronunţat împotriva legii salarizării, cu acelaşi argument al lipsei unei baze financiare. „Estimăm un deficit bugetar de peste 3% din PIB, dacă nu se decide reducerea altor cheltuieli. Ar trebui să vedem când iese acest proiect şi vom vedea apoi ce facem”, a spus marţi, la Parlament, ministrul Finanţelor.
Ce prevede legea salarizării
Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016 prin care se acordă mai multe creșteri salariale în sănătate şi educaţie.
În sistemul gradaţiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, şi personalul de predare şi cercetare din universităţi, precum şi cel auxiliar din învăţământ şi asimilat acestuia, în care este inclus şi personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, conform unui amendament propus Anton Hadăr, preşedinte Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”. Creșterile salariale vor fi finanțate de la „bugetul de stat”.
Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă au adoptat, luni, mai multe amendamente la Ordonanţa 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar. Amendamentele adoptate prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal.
Unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar și prevede că, „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază”.
Un alt amendament adoptat prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei”.
Totodată, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%.
În plus, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro