Legea salarizării unitare a fost făcută publică. Potrivit expunerii de motive, veniturile de bază aflate la baza piramidei salariale vor crește cu 100% , medicul de la Urgențe va beneficia de echivalentul a 3.600 euro pe lună, începând cu 2018, iar salariile din învățământul preuniversitar vor crește între 90%-150%.
Noua lege plafonează indemnizaţiile primite de şefii cultelor, de la patriarh la episcopi, la 65% din indemnizaţiile înalţilor demnitari cu care sunt asimilate funcţiilor lor. Această măsură se aplica până în prezent în Legea salarizării doar funcţiilor din eşalonul doi al conducerii Bisericii.
Coaliția PSD-ALDE a anunțat că amână cu o săptămână depunerea proiectului de lege în Parlament, pentru a fi dezbătut public. ”S-au completat aproape toate semnăturile din partea colegilor din Parlament, dar am decis să mai stea o perioadă, e Săptămâna Mare, vin şi sărbătorile de Paşte, până săptămâna viitoare rugându-i pe toţi colegii din Parlament să studieze cu atenţie legea”, a spus luni, Dragnea, după întâlnirea cu grupurile parlamentare PSD şi ALDE.
Ulterior, proiectul a fost postat pe pagina de internet a PSD. Inițiatorii precizează că elaborarea Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, s-au avut în vedere: eliminarea disfuncţionalităţilor salariale existente în sistemul public de salarizare; creşterea salariilor de bază mici cu un procent mai mare faţă de celelalte salarii de bază din grila de salarizare, astfel încât raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar se reduce la 1 la 12, faţă de 1 la 15 cât este în prezent.
În sectorul bugetar, raportul între cel mai mic salariu de bază şi cel mai mare salariu de bază/soldă a funcției de bază/salariu al funcției de bază/indemnizație de încadrare/indemnizație lunară este de 1 la 12.
”Prin această măsură, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creştere accentuată, în jur de 100%, această creştere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale”, spun parlamentarii majorității.
În proiect se anunță creşterea substanţială a salariilor de bază pentru personalul medical, începând cu anul 2018, (medici şi asistente medicale) astfel încât medicul UPU să beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro /lună. De asemenea, va avea loc o creştere substanţială a salariilor de bază pentru personalul din educaţie, această creştere fiind cuprinsă între 90%-150%, pentru învăţământul preuniversitar şi între 33%-125% pentru învăţământul universitar.
Mărire de peste 100% pentru personalul din Cultură
Recomandări
D-aia nu merge nimic în țara asta
Inițiatorii mai anunță o ”creştere substanţială, de peste 100%, a salariilor de bază pentru personalul artistic din familia ocupaţională
“Cultură”, creşterea substanţială, de peste 100%, a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție pentru personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, în special pentru funcţiile cu nivel mai mic de salarizare.
Pentru stimularea performanţei profesionale, în legea salarizării unitare se prevede majorarea procentului de acordare a premiilor
lunare de la 2% din cheltuielile cu salariile, cum a fost prevăzut în Legea cadru nr. 284/2010, la 5% din cheltuielile cu salariile, pentru persoanele care obţin rezultate deosebite în activitatea desfăşurată în cadrul instituţiei. De asemenea, se va acorda prima de vacanţă anuală, sub formă de vouchere de vacanţă, la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, indemnizaţie de hrană anuală la nivelul a două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.
”Această măsură nu se va aplica personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată”, se mai menționează în proiect.
Sporurile și primele nu vor depăși 30% din salariul de bază
Recomandări
Sondaj INSCOP Research la comanda „Libertatea”. Majoritatea românilor au o opinie proastă despre decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă la Președinția țării
Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor se va încadra în procentul de 30% din suma salariilor de bază, pe total buget pentru fiecare ordonator de credite. Personalul care, potrivit programului normal de lucru, îşi desfăşoară activitatea între orele 22,00 şi 6,00, beneficiază pentru orele lucrate în acest interval de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază /solda de funcție/salariul funcție/indemnizaţia de încadrare, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. Sporul de noapte nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzute la art.25.
Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. Pentru activitatea desfăşurată de persoanele cu handicap vizual grav şi accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un s spor de 15% din salariul de bază/solda de funcție/ salariul de funcție/indemnizația de încadrare.
Recomandări
Începe procesul criminalilor omului de afaceri Adrian Kreiner. Proba importantă adăugată de anchetatori: ADN extras de pe plicul de cafea instant
Spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% pentru funcționarii publici
Funcţionarii publici beneficiază de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. De asemenea, funcţionarii publici care, în condiţiile legii, exercită temporar o funcţie publică de conducere sau o funcţie publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici au dreptul la salariul de bază corespunzător funcţiei publice pe care o exercită cu caracter temporar.
Care sunt etapele de creștere a salariilor în sustemul bugetar
Potrivit proiectului legii salarizării unitare, la 1 iulie 2017 se vor majora cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna martie 2017 soldele de funcție ale personalului militar, respectiv cu 5% salariile de funcție ale polițiștilor.
Tot de atunci, se vor majora salariile de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale (astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare) și personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene și ai consiliului general al municipiului București.
La 1 ianuarie 2018 vor crește salariile de bază de care beneficiază medicii şi asistenţii medicali, direct la nivelul prevăzut pentru anul 2022. De asemenea, vor crește cu 50% salariile de bază de care beneficiază personalul didactic din învățământ.
Pentru celelalte categorii de bugetari, majorarea va fi de 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017
În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție /indemnizaţiilor de încadrare, reprezentând un sfert din diferența dintre salariul prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018. Data de aplicare a creșterii respective va fi stabilită prin legea anuală a bugetului de stat.
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Știrileprotv.ro
Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
Viva.ro
Primele imagini de la înmormântarea Deliei Budeanu! Marcel Ciolacu, Dana Budeanu, Loredana Groza, printre vedetele care au fost săîși ia râmas bun
Libertateapentrufemei.ro
“Am avut un cancer infernal”. Delia Budeanu și-a spus povestea vieții, într-un interviu tulburător. Confesiuni despre cei doi soți și cei doi copii
FANATIK.RO
Ce a pățit o româncă după ce a închiriat o locuință pe Airbnb în Spania. L-a prins pe proprietar cu minciuna și, de atunci, vacanța i s-a transformat într-un coșmar
GSP.RO
Bănel Nicoliță nu se mai ascunde! S-a afișat pentru prima dată în public alături de noua iubită, după 4 ani de relație: „Ea mi-a fost alături și la bine, și la greu”
FANATIK.RO
Fructele de toamnă care abia dacă se mai găsesc în piețe. Sunt delicioase, dar producția a scăzut de 25 de ori într-un singur an
Unica.ro
SĂRUTUL care clarifică tot! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă și NU se mai ascund! FOTO
Financiarul.ro
Horoscop financiar 21 – 27 octombrie 2024. Previziuni pentru fiecare zodie
Observatornews.ro
Filmul accidentului cu 3 morți de la Însurăței. Martorii povestesc scene sfâșietoare: "Cel mic era în brațele tatălui, apoi s-a dat jos să meargă la mamă"
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2024. Săgetătorii pot ajunge la concluzii înțelepte privind la situația din familie, dincolo de aparențe