„Ştim că sunt modificări (la OUG 91/2017 – n.r.), avem şi noi câteva clarificări de făcut în lege. Ieri (marţi – n.r.) le-am discutat împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, lucrăm acum şi pe impact, calculează Finanţele impactul tuturor acestor amendamente, dar până săptămâna viitoare când va fi decizia finală în Comisia de muncă vă rog să îmi permiteţi să nu spun toate detaliile.(…) Este vorba şi despre majorări salariale (pentru anumite categorii de bugetari – n.r.). Am făcut un singur exemplu public pe care îl dau încă o dată şi acum pentru că îl susţin şi sunt convinsă că nu va avea niciun fel de problemă să treacă, este vorba de şefii de centre de la DGASPC-uri (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – n.r.), de exemplu, care au avut scăderi salariale, nu foarte mari, de 300 de lei, dar ne gândim să le ridicăm un pic coeficientul ca să nu mai aibă aceste scăderi salariale, pentru că totuşi este vorba de şefi de instituţii care au în subordine câteva zeci, dacă nu chiar sute de angajaţi”, a spus Olguţa Vasilescu la Palatul Parlamentului.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 91/2017 va intra în dezbaterea Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, pentru raport, săptămâna viitoare, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

Ce prevede Ordonanța 91, adoptată de Guvernul Tudose la sfârșitul anului trecut

Principalale modificări aprobate în luna decembrie, de Guvernul Tudore, prin Ordonanța 91, sunt:

  • Pentru acordarea gradației, la calculul vechimii în muncă se vor lua în considerare integral și perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.
  • Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect.
    Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%.
  • Se aduc completări/clarificări privind  încadrarea de personal cu contract individual de muncă pe durată determinată pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile
  • Personalul care gestionează programe europene (autorităţi de management, audit, agenţii de plăţi, organisme intermediare etc. ) beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 35%.
  • Majorarea de 35% se acordă în baza criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului inițiată de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.
  • Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice va beneficia de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor publice.
  • Premiile de excelență individuale lunare nu pot depăși, lunar, două salarii de bază minim brute pe țară garantate în plată și se stabilesc de către ordonatorii de credite în limita sumelor aprobate în buget cu această destinație.
  • Începând cu luna martie 2018 până la 31 decembrie 2018, drepturile salariale aferente activității prestate în linia de gardă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopții vor fi determinate conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018; [prevedere nouă]
  • Pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit din data de 31 decembrie 2017, potrivit prevederilor art. 60, pct. 1-3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, precum și cuantumul brut al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor, premiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 28,5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăși limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Sindicatele au adus mai multe amendamente Ordonanței, în momentul în care a ajuns în Parlament. „Ştiu că Ordonanţa 91 a intrat deja în Parlament. Noi am înaintat amendamentele noastre de care considerăm că ar trebui să se ţină cont în interesul sistemului de învăţământ. Sunt propuneri rezonabile şi corecte, din punctul nostru de vedere, şi sper că vor ţine cont de aşa ceva. Dacă nu, vom căuta şi alte pârghii prin care vom reuşi să impunem o corectare a acelor deficienţe care apar în Legea 153”, a spus pe 25 februarie Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Citește și: EXCLUSIV/Raluca, tânăra ucisă de libian, era pe jumătate oarbă și a luptat enorm să-și împlinească visul. Făcea voluntariat și vorbea patru limbi străine

 
 

Urmărește-ne pe Google News