UPDATE ora 17.00 PMP ia în calcul inclusiv un vot „pentru” în cazul proiectului legii salarizării unitare, în cazul în care acesta nu va conţine „derapaje” bugetare în ceea ce priveşte economia ţării, a declarat, luni, preşedintele executiv al partidului Eugen Tomac.
„Aşteptăm cu interes legea, în mod clar este necesar să fie mărite salarii, atât în Educaţie, cât şi în Sănătate, însă suntem îngrijoraţi cu privire la deficitul pe care îl poate crea o majorare nesustenabilă, pentru că trebuie să se ţină cont de realităţile economice ale României. În caz contrar, banii împrumutaţi îi vom duce pe toţi în consum şi nu vom avea o creştere economică bazată pe productivitate, ci pe consum. Aceste riscuri pot genera probleme mult mai mari economiei României în viitor. Şi, din acest punct de vedere, aşteptăm cu interes să vedem punctul de vedere al PSD cu privire la resursele pe care le au în vedere să acopere aceste cheltuieli suplimentare. Aşteptăm proiectul şi, după ce vom vedea exact care sunt sursele de finanţare, în mod clar, vom veni cu puncte de vedere”, a precizat Tomac, la finalul şedinţei Consiliului Executiv al PMP.
UPDATE ora 15:20. Liderul PSD Liviu Dragnea spune că nu vrea să depună legea salarizării decât săptămâna viitoare. El a afirma, luni, că dorește ca proiectul sa fie prezentat în grupurile parlamentare și în presă, înainte de a fi depus în Parlament.
UPDATE ora 14:00. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, susține că proiectul legii salarizării unitare nu este încă finalizat și că nu este clar nici în interiorul PSD cum va arăta noul act normativ care va fi pus în dezbaterea Parlamentului.
„Proiectul este încă în sertar la doamna Rovana Plumb, care nu a mai fost ministru de foarte mult timp. Eu, văzând ce face PSD-ul în ultima perioadă, sunt mai pesimistă, însă o să vedem, haideți să așteptăm proiectul în timpul asumat, cu impactul asumat de ei, cu finalitatea pe care ei și-au asumat-o și după aceea noi vom face amendamente, specialiștii noștri în domeniu se vor ocupa. Am informații că (proiectul, n.r.) nu este finalizat și că încă se mai poartă discuții în interior. Atâta timp cât PSD nu este clarificat în interior despre cum o să arate legea salarizării unitare, n-aș vrea să le facem noi treaba celor de la PSD”, a declarat luni Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului.
Liderul liberalilor a subliniat că PNL solicită Guvernului să prezinte proiecția economică pe care se bazează legea salarizării unitare.
„Toate semnalele merg în direcția că această lege a salarizării unitare nu se bazează pe o variantă realistă de venituri la bugetul statului, ci mai degrabă pe o tentativă heirupistă de a mai bifa o promisiune din campania electorală. Ministerul Finanțelor Publice trebuie să arate pentru anul în curs și pentru fiecare an până la finalizarea aplicării legii salarizării unitare următoarele elemente fundamentale: creșterea economică prognozată și creșterea PIB-ului revizuită, nivelul colectării veniturilor la bugetul de stat prin raportare la PIB, nivelul deficitului bugetar avut în vedere, numărul posturilor de bugetari, dacă acesta va crește sau va scădea sau dacă va fi blocat și, de asemenea, sumele alocate pe investiții în următoarea perioadă”, a spus Raluca Turcan.
Potrivit acesteia, cea mai mare îngrijorare a PNL este că în momentul de față sunt „zero lei alocați pentru investiții, zero lei alocați pentru cofinanțarea fondurilor europene și speranțele nu sunt mai încurajatoare de a aloca în anii care urmează bani mai mulți pentru investiții dacă se vor bifa toate aceste promisiuni neîntemeiate pe realitate de creșteri salariale”.
„Luni, depunem legea la Parlament, după ce o semnează şi senatorii. Sunt convinsă ca această lege va fi foarte apreciată de cei care au salarii mici şi au fost nedreptăţiţi timp de 25 de ani, aşa cum sunt convinsă şi că ea va fi aplicată. Sunt la fel de convinsă că o vor aprecia şi cei cu salarii mari, care vor vedea ce creşteri au şi ei. Mai puţin bugetarii de lux. Puţini. Dacă vor comenta, poate că toată lumea va fi interesată şi ce salarii au în plată. Dar ştiu că nu o vor face”, spune ministrul Muncii, într-un mesaj postat vineri seară pe Facebook.
Olguţa Vasilescu mai susţine că, „în ansamblu, nu va fi afectată nicio familie ocupaţională”, nici justiţia, unde creşterile sunt semnificative.
„Până atunci, mă amuz văzând la tv câtă dezlănţuire de forţe s-a iscat împotriva unei legi pe care cei mai acerbi critici recunosc că nici măcar nu au văzut-o. Astăzi, un lider de confederaţie, care nu apreciază creşterile de salarii, deşi rostul lui pe funcţie e chiar acela de a se bate pentru asta, spunea senin: „N-am citit-o, nu ştiu ce scrie acolo, dar sunt sigur că e proast[ legea. Şi trebuie să fim atenţi şi la semnalele FMI”. Ce s[ mai comentezi la asta? Concluzia? Să demisioneze ministrul care are tupeu să majoreze salariile, că Ialomiţianu, când a tăiat 25 la sută, a fost declarat „Omul anului” de reviste străine, a fost lăudat de FMI, iar liderii de sindicat care azi arată cu degetul n-au piuit măcar”, mai spune Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii s-a referit la nemulţumirile sindicatelor din Ordinea Publică privind creşterile salariale de doar 5 la sută şi spune că nu a auzit pe nimeni să se revolte că soldaţii au solda de 750 lei, deşi fac parte din aceeaşi familie ocupaţională cu Ordinea Publică.
„Discuţie, azi, cu un lider de sindicat: „Eu sunt şocat de atacurile lansate contra legii salarizării. De 25 de ani cerem majorări salariale şi guvernele spun că nu au bani, iar opoziţia zice ca bani sunt, dar fură guvernanţii. E prima oară când guvernul anunţa creşteri de salarii mulţumitoare pentru toţi, iar opoziţia, moderatorii şi unii lideri de confederaţii spun că nu e bine. Ce ar trebui să facă un guvern să fie bine?” Domnul a spus asta şi public, la tv. Azi, sindicatele din Ordinea Publică sunt revoltate că primesc doar 5 la suta, iar Apărarea 20 la sută, de la 1 Iulie. Dar nu am auzit pe nimeni să se revolte că soldaţii, în anul de graţie 2017, au solda de 750 lei, deşi fac parte din aceeaşi familie ocupaţională cu Ordinea Publică, iar Ordinea Publică mai primeşte de la 1 Ianuarie 2018 încă 25 la sută. La fel ca şi Armata, care abia atunci se apropie binişor de Ordinea Publică”, adaugă ministrul Muncii.
Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC) a solicitat demisia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Sindicaliștii spun că ministrul a comis un abuz şi a creat o discriminare salarială la nivelul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în condiţiile în care de la 1 iulie salariile militarilor ar urma să fie majorate cu 20 la sută, pe când ale poliţiştilor vor creşte cu 5 la sută.
PSD și ALDE au semnat joi Legea salarizării unitare. Conducerea PSD s-a reunit la Sinaia pentru a discuta despre legea salarizării unitare, evaluarea lui Ponta și raportul lui Tudorel Toader privind evaluarea procurorilor generali s-au aflat pe agenda discuțiilor social-democraților. La întâlnire a participat și copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit anunțului coaliției de guvernare, parlamentarii își dublează venitul, urmând să câștige, din iulie, 11.600 lei brut pe lună, iar Patriarhul Bisericii Ortodoxe va avea salariu de ministru, respectiv 14.500 de lei. Salariile președintelui, a președinților Camerelor și a premierului scad, în schimb, în noua configurație a legii.
Cel mai mare salariu din România îl va avea șeful statului – 17.400 lei, Cu toate acestea El este urmat de şeful Guvernului, şefii Parlamentului şi preşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale – 15.950 lei. Miniştrii vor urma să aibă 14.500 de lei brut pe lună.