Ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu a declarat la finalul ședinței că apreciază efortul membrilor comisiei. Ea a mulțumit Opoziției, pentru că a avut câteva amendamente bune, de natură să corecteze legea să iasă o lege cât mai corectă și mai bună din Parlament.
După votul comisiei raportoare, votul final, în Senat va fi dat luni, în ședința plenului. După Senat, legea merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Potrivit declarațiilor majorității parlamentare, legea va itnra în vigoare de la 1 iulie.
Lia Olguța Vasilescu spunea încă din prima zi de dezbasteri că legea salarizării unitare poate fi îmbunătățită, iar ministerul este deschis la îmbunătățirea lui, în urma dezbaterii parlamentare.
Ministrul Muncii a anunțat că abia în anul 2022 vor fi corectate toate inechităţile salariale din sistemul bugetar. Proiectul a fost criticat și de Opoziție și de reprezentanții sindicatelor, prezenți la dezbasterile din comisia de muncă din Senat. Au fost adoptate, totuși mai multe amendamente ale Opoziției, care au fost acceptate de Ministerul Muncii.
Printre amendamentele adoptate sunt: aleșii locali care atrag fonduri europene vor avea salarii majorate cu 25%, au fost aprobate majorări salariale pentru cei cu funcţii de conducere în învăţământul superior, respectiv directorul general administrativ al unei universităţi care va avea, în 2022 un salariu egal cu cel al unui decan, în jur de 14.000 de lei, el ocupând a treia poziţie în grilă după rector.
Salariile primarilor și viceprimarilor din marile orașe, au fost și ele majorate prin legea salarizării unitare. Membrii comisiei de muncă din Senat au adoptat un amendament care se modifică unii coeficienți de salarizare pentru primarii și viceprimarii din municipii și orașele cu număr mare de locuitori. Nu intră în această majorare primarul Capitalei și viceprimarii Capitalei, care rămân cu aceeași grilă ca în forma inițială a proiectului.
Salariile angajaților ANAF, majorate în legea salarizării unitare. Comisia de muncă din Senat a corectat o eroare materială care apărarea la anexa cu veniturile celor de la ANAF, în proiectul inițial al legii salarizării bugetarilor, introducând salariile acestora în grila administraţiei publice centrale. În urma modificării, salariile celor cu funcții de conducere din ANAF vor crește cu 3.000 de lei, iar cele de execuție, între 100 de lei şi 1.800 de lei.