Banca Națională dorea ca darea în plată să nu se aplice creditelor prin programul „Prima Casă”.
Votul de zilele trecute din aceste comisii a fost unul cu scântei și pe muchie de cuțit. Se anunțase că au fost 7 voturi pentru excluderea clienților care au luat credite prin programul „Prima Casă” din legea dării în plată și 8 voturi împotriva excluderii. Amendamentul picase așadar, astfel că și cei care au luat credite prin programul „Prima Casă” ar fi putut să beneficieze de legea dării în plată. Legea urma să fie aplicată și contractelor în derulare, fără plafonare.
Mai departe, după ce în raportul comun difuzat, ieri, s-a decis trimiterea în plenul Senatului a acestui amendament, mentionandu-se ca ar fi fost egalitate de voturi (8 pentru și 8 împotrivă), reprezentanții Băncii Naționale și ai bancherilor își vor susține din nou amendamentele.
„Vom explica și în plenul Senatului că, în momentul în care se decide anularea garanțiilor acordate deja de către stat pentru cei peste 150.000 de debitori, înseamnă că statul își reneagă propriile obligații, deci este o formă de default de stat. Evident, acest lucru va trebui înțeles și înlăturat din legislație”, potrivit viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu.
Oficialul Băncii Naționale a susținut înainte de vot că varianta în care românii care și-au luat case prin programul guvernamental vor fi excluși din legea dării în plată ar fi cea mai bună pentru economia românească, pentru că programul va putea să meargă mai departe și astfel vor putea să beneficieze și alți clienți de acest program.
De aceeași părere a fost și oficialul din Ministerul de Finanțe, Enache Jiru. El a subliniat că dacă nu va fi exclus acest program din legea dării în plată atunci garanția statului va deveni nulă. Până acum, 160.000 de români au luat credite prin programul „Prima Casă”.