Parcursul proiectului de lege:

  • 9 august 2017 – Guvernul adoptă Legea vaccinării
  • 23 octombrie 2017 – Senatul votează legea, cu amendamente
  • 30 octombrie 2017 – Camera Deputaţilor înregistrează proiectul şi îl repartizează la comisii
  • 7 noiembrie 2017 – termenul de depunere a amendamentelor
  • 14 noiembrie 2017 – termenul de depunere a raportului de către Comisia de sănătate – depăşit

Libertatea i-a întrebat pe deputații din Comisia de sănătate de ce proiectul este în continuare blocat în Camera Deputaților.

„Ministerul Sănătăţii nu are un punct de vedere sănătos pe această lege şi Legea vaccinării trebuie dezbătută cât se poate de sănătos. Trebuie să înţelegem că, orice tratament, fiecare cetăţean trebuie să îl primească în urma unor analize medicale şi acest lucru nu trebuie făcut ca o obligaţie. Fiecare vaccin trebuie administrat după ce fiecare cetăţean îşi face nişte analize, să arate că nu are o reacţie adversă. Trebuie să le dăm această şansă, să aibă analize preliminare, înainte de vaccin. În cazul copiilor, familia trebuie să fie responsabilă. Această lege ar trebui să fie aprobată până la sfârşitul acestui an. Va fi nevoie de o alocare bugetară mare pentru vaccinuri”. – Petru Movilă (PMP)
„Sunt 95 de parlamentari din PSD care au încă această credinţă în păducelul care vindecă şi alte leacuri băbeşti, care nu au nimic în comun cu legea vaccinării, care a venit, culmea, cu vot unanim din Senat. Fac apel la majoritatea parlamentară să deblocheze această lege care este gata, a fost dezbătută şi urmează doar o decizie politică care ar putea să salveze vieţi, pentru că suntem pe primul loc de la coadă în Europa la toate problemele legate de lipsa vaccinării”. – Emanuel Ungureanu (USR)
Eu cred că o astfel de soluţie legislativă ar trebui să acopere trei lucruri esenţiale: vaccinuri sigure şi la timp, educaţie pentru sănătate şi accesibilitate. Dincolo de bariera educaţională, este şi cea economică. Nu poţi să îi convingi pe pacienţii mei că trebuie să facă din nou acelaşi vaccin copilului peste şase luni, când el lipseşte de pe piaţă„. – Tudor Ciuhodaru (PSD)

Cinci prevederi controversate din proiectul Legii vaccinării

  • Părinţii care nu îşi vaccinează copiii pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei.
  • În momentul înscrierii copiilor la școală sau grădiniță, instituția are obligația de a solicita o adeverință emisă de către medicul de familie, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor.
  • În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat. Excepţie fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului.
  • La intrarea în colectivitate, copilul trebuie să fie vaccinat obligatoriu împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
  • În cazul în care, la înscrierea la şcoală, copilul nu are toată schema de vaccinare la zi, atunci, trebuie să prezinte, până la intrarea în colectivitate, calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări, în funcţie de caz.


Citeşte şi: Parteneriatul civil, la un pas de Parlament. Ce drepturi vor avea cuplurile formate din două persoane de același sex

 
 

Urmărește-ne pe Google News