UPDATE ora 18.00 Plenul Senatului a adoptat cu 99 de voturi pentru şi o abţinere proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România. Proiectul are ca obiect de reglementare activitatea de vaccinare în vederea prevenirii şi limitării răspândirii bolilor transmisibile ce pot fi prevenite prin imunizarea populaţiei generale.
Senatorul PNL Leon Dănăilă, medic neurochirurg, a pledat în plen pentru importanța vaccinării.
„Vaccinarea este intervenţia medicală cu cel mai înalt grad de eficienţă din istoria omenirii. Vaccinarea a fost introdusă pentru prima dată în 1896 împotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectivă peste 30 de milioane de suflete. În 1977, în urma introducerii acestui vaccin, variola a fost eradicată de pe întreg globul pământesc. În anul 1971 a fost introdusă vaccinarea împotriva rujeolei. În anul 2000, în America s-a declarat rujeola eradicată. Astfel încât, cu aceste două exemple, cred că e suficient să vă demonstrez importanţa acestui vaccin care, spre surprinderea mea, unii medici am văzut că îl contestă. Eu, dacă aş fi mai mare, aş lua măsuri împotriva acestor medici care contestă această vaccinare, care a adus omenirii cele mai mari beneficii”, a spus decanul de vârstă al senatorilor.
Proiectul a fost susținut în cadrul dezbaterii de ministrul Sănătății, Florian Bodog.
Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Senat a decis, luni, includerea pe ordinea de zi a plenului a proiectului de lege privind vaccinarea persoanelor în România.
Proiectul are ca obiect de reglementare activitatea de vaccinare în vederea prevenirii şi limitării răspândirii bolilor transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinarea populaţiei generale, în România.
Proiectul de act normativ instituie obligaţia imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie.
În forma Guvernului, actul normativ urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, dar Comisia de sănătate a Senatului, sesizată pentru raport pentru acest proiect de lege, a eliminat această prevedere, astfel că nu mai există un termen pentru intrarea în vigoare a legii.
Legea vaccinării a fost aprobată de Guvern, în luna august. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
Atunci când îi vor înscrie la școală, părinții vor trebui să aducă un document din care să reiasă dacă au fost vaccinați sau nu. Lipsa vaccinării nu va atrage respingerea copilului la înscrierea la școală, proiectul de act fiind destul de clar la acest capitol.
Părinții riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, dacă nu își vaccinează copiii
„La data înscrierii copiilor sau a adulților într-o unitate de învățământ sau într-o altă colectivitate, așa cum este definită de prezenta lege, aceasta are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii”, potrivit actului.
Pentru copiii nevaccinați la momentul înscrierii la școală, părinții vor trebui să aducă, de la comisia teritorială de vaccinare, până la momentul când încep efectiv cursurile, fie un calendar de recuperare pentru vaccinurile obligatorii (pe care îl va elabora comisia și pe care părinții vor trebui să îl accepte, sub presiunea amenzii), fie un document medical din care să reiasă că acel copil nu poate fi vaccinat cu vaccinul X sau Y pentru că ar fi contraindicat. Practic, copiii vor trebui să recupereze vaccinurile nefăcute în cel mult un an de zile.
Copiii nevaccinați vor fi luați în evidențele comisiilor teritoriale de vaccinare. Astfel, părinții lor vor fi chemați o dată la trei luni pentru a fi convinși să accepte planul de recuperare a vaccinării, la care ne refeream mai sus. Practic, pentru copiii care sunt deja la școală, părinții vor trebui să accepte într-un final planul de recuperare. Altfel, ei vor risca să fie amendați, potrivit proiectului, cu sume între 5.000 și 10.000 de lei.
Proiectul mai prevede că ”părinții și celelalte persoane responsabile de creșterea și educarea copilului au obigația să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii și să se prezinte în cazul în care sunt convocați de Comisia Județeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului București”. Dacă nu vor respecta aceste obligații, părinții vor risca să fie amendați de fiecare dată.
Al 35-lea deces din cauza rujeolei a fost înregistrat în județul Brașov, potrivit datelor anunțate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Este vorba despre o femeie în vârstă de 39 de ani, asistență medicală la Spitalul de Copii din Brașov.
La un an de la declanșarea epidemiei de rujeolă, numărul celor care s-au îmbolnăvit de rujeolă a ajuns la 9.670, dintre care 35 de decese.
Dintre cele 35 de decese, 9 au fost înregistrate în judeţul Timiş, 7 în Dolj, 6 în Arad, 3 în Caraş-Severin și câte unu în Bucureşti, Bihor, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş. Ultimul deces a fost înregistrat în județul Brașov.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care duce frecvent la complicaţii. Potrivit medicilor, din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.