Decizia a fost luată de judecătorii CCR miercuri, 16 februarie, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
„Cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, obiecție formulată de 23 de senatori aparținând Uniunii Salvați România. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de 51 de deputați aparținând Uniunii Salvați România și a constatat că articolul unic din Legea pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 este constituțional în raport cu criticile formulate”, a transmis ieri CCR.
Legea va merge acum la președinte, pentru promulgare. Șeful statului are și posibilitatea de a o întoarce Parlamentului.
Cotele zilnice decimează speciile de păsări, spune SOR. Vânătorii spun că nu e chiar așa
Modificările aduse Legii vânătorii au fost contestate la CCR de USR în noiembrie anul trecut. Schimbările au fost propuse de 25 de deputați și senatori PSD, PNL, UDMR și de la minorități și adoptate în Parlament cu majoritate de voturi. Printre inițiatori se află și vânători, așa cum a arătat Libertatea luna trecută.
Legea vânătorii, în forma nouă, schimbă, pe de-o parte, cotele de vânătoare a păsărilor migratoare din anuale într-un număr de exemplare admis zilnic, iar pe de altă parte, reduce perioade de pregătire a viitorilor vânători la jumătate, de la un an la șase luni.
Acest sistem de calcul depinde doar de numărul de vânători din teren, însă legea nu prevede numărul-limită de vânători dintr-un sezon. Înmulțind numărul de exemplare admise cu numărul de zile în care este permisă împușcarea lor și cu numărul fondurilor de vânătoare pe care s-a făcut recoltarea în sezoanele trecute, incluzând un singur vânător per fond de vânătoare pentru fiecare specie, calculele arată că pot fi împușcate de 22 de ori mai multe exemplare de păsări, după cum a prezentat Libertatea într-un alt articol.
Societatea Ornitologică Română atrage atenția că numărul maxim de exemplare sau de specii ce pot fi vânate anual în România este impredictibil și poate chiar depăși efectivele totale ale populațiilor de păsări.
„Populația de turturică, de exemplu, este vulnerabilă. Să nu uităm că a scăzut cu 90% din 1970 până acum, în special din cauza agriculturii și a pesticidelor. Dar cu vânătoarea, declinul acesta se va accentua și mai tare. Turturica nu ar mai trebui vânată deloc ori, în cel mai rău caz, să fie redusă cota”, a declarat biologul Ciprian Fântână, de la SOR.
De cealaltă parte, parlamentarii, unii dintre ei vânători, spun că speciile de păsări nu vor fi amenințate, iar vânătorul este singurul „protector al faunei” și singurul care poate păstra un echilibru în natură.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro