Se spune că demult, pe locul în care se află acum satul Treznea, era o pustietate cât vedeai cu ochii. Aici, un călugăr şi-a construit o chilie, iar alături a săpat o fântână, scrie voceatransilvaniei.ro.
De dimineaţa până seara, călugărul se ruga neîncetat, făcându-se foarte plăcut înaintea lui Dumnezeu. Diavolul a încercat în fel şi chip să-l ispitească pe călugăr, oferindu-i bucate alese şi saci de bani.
”Degeaba i-a trântit sacul dinaintea uşii, că eremitul, jurat să se lepede de bunurile lumeşti, închise ochii şi porni să rostească „Tatăl nostru” din tot sufletul. Când ajunse la sfârşit şi rosti: „şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău”, dracul plesni de necaz, iar toţi galbenii se preschimbară în pietricele”, povestește Gyorfi – Deâk Gyorgy.
Necuratului i-a venit, însă, o idee și mai malefica, așa că s-a preschimbat într-o frumoasă fecioară. ”Deschise uşa încetişor şi se strecură în chilie. Se întinse alături de omul obosit de truda de peste zi şi începu să-l mângâie încetişor pe frunte, trecându-i şuviţele de păr pe după ureche, îi cuprinse obrajii în palme, apoi îl sărută apăsat pe buze, atât de apăsat de nu apucă fărtatul nici să-şi facă o cruce cu limba. Uitând de legământul de sfinţenie, cuprinse ispita în braţe şi-i răspunse cu tot focul adunat în ani şi ani de singurătate”, descrie, plastic, episodul căderii în păcat a călugărului, scriitorul sălăjean.
Văzând ce s-a întâmplat cu credinciosul său, Dumnezeu s-a mâniat și l-a trimis la locul cu pricina pe Sfântul Ilie, care a lovit cu un trăsnet chilia, mistuind totul în jur, mai puțin fântâna. De atunci, numele locului a rămas Treznea. Peste ani, aici s-a întemeia satul care poartă acest nume şi azi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro