Rebelul de 66 de ani, imobilizat în scaun cu rotile, era considerat omul uitat al trupei Iron Maiden, după ce a fost dat afara la vârsta de 23 de ani, în ciuda faptului că a avut un rol important în succesul a două albume, vândute în peste nouă milioane de exemplare.

Paul DiAnno a fost dat afară din trupă la 23 de ani și și-a cedat drepturile de autor

Incapabil să împace dependența de droguri și viața de petreceri cu rigorile turneelor, DiAnno, al cărui nume real era Paul Andrews, a fost exclus din trupă – și apoi și-a cedat drepturile de autor pentru doar 50.000 de lire sterline.

Săptămâna trecută, îngrijitorii l-au găsit inconștient pe Paul DiAnno în apartamentul său de la parter, în timp ce foștii săi colegi de trupă cântau pe o arenă plină din St. Paul, Minnesota.

Ca o ironie a sorții, în timpul concertului din SUA, Bruce Dickinson, care l-a înlocuit pe DiAnno ca solist în urmă cu mai bine de 40 de ani și a cărui avere este estimată la 100 de milioane de lire sterline, i-a condus pe cei 20.000 de fani într-un moment de reculegere, descriindu-l ca fiind „devotat rock-ului până în ultima clipă a vieții sale”.

Iron Maiden, mesaj de rămas-bun în timpul concertului, înainte ca el să moară

A încheiat cu un ultim rămas-bun: „Așadar, Paul, dacă ne asculți, acesta este un mic mesaj din Minneapolis, oriunde te-ai afla, sus sau jos, te distrezi! Minneapolis, pentru Paul DiAnno, strigați pentru mine!”, a spus el, iar mulțimea i-a răspuns.

La mai bine de 6.000 de kilometri distanță, în Salisbury, Wiltshire, vestea morții lui DiAnno a fost primită mai liniștit, dar a adus totuși un val de tristețe în micul bloc de locuințe unde artistul trăise în ultimii șapte ani.

Cum se descria DiAnno vecinilor de apartament

DiAnno a fost găsit mort în apartamentul său de la parter de doi îngrijitori, potrivit vecinilor, cărora le spusese: „Odată am fost bogat și faimos, dar a fost cu mulți ani în urmă”.

„Am știut că ceva nu este în regulă când o ambulanță a apărut cu sirenele pornite și s-a oprit în fața apartamentului lui Paul. Două asistente sau îngrijitoare i-au întâmpinat pe paramedici și i-au lăsat să intre în locuință. Cred că ele l-au găsit pe Paul și au dat alarma. Echipajul de pe ambulanță a stat acolo aproximativ o oră. E mare păcat, pentru că, deși nu-l cunoșteam prea bine, era un om de treabă. De fiecare dată când îl vedeam trecând pe lângă fereastră îi făceam cu mâna, iar el zâmbea întotdeauna și îmi răspundea”, a povestit un vecin de-ai săi.

În ultimii ani, DiAnno a folosit un scaun cu rotile, din cauza unor accidentări la genunchi suferite pe scenă în 2015. Acestea au evoluat în septicemie și au necesitat o spitalizare de opt luni, timp în care a trecut prin două infecții cu MRSA (stafilococ auriu – n.r.).

În ultimii 9 ani, DiAnno a trăit în scaun cu rotile

A fost dependent de scaunul cu rotile în ultimii nouă ani de viață, inclusiv pe scenă, alături de propria sa trupă, dar a păstrat mereu speranța că într-o zi va putea merge din nou.

O mamă cu doi copii, care locuiește deasupra apartamentului lui DiAnno, i-a adus un ultim omagiu: „Era un om deosebit de amabil, sunt foarte tristă că a plecat. Îmi amintesc că mi-a spus că a fost cântăreț și a făcut parte dintr-o trupă mare de heavy metal și că fusese foarte faimos, dar a spus că a fost cu mulți ani în urmă. Nu era lăudăros sau ceva de genul acesta, foarte modest. Abia acum am realizat ce mare vedetă a fost cu adevărat”.

Poliția din Wiltshire a confirmat că nu există circumstanțe suspecte ale morții lui, deși nu a fost dezvăluită cauza decesului.

DiAnno a fost căsătorit de cinci ori și a lăsat în urmă șase copii

Vestea morții sale a venit la doar o săptămână după ce trupa – care a vândut peste 130 de milioane de albume în întreaga lume și îi include acum pe Dickinson, Steve Harris, Dave Murray, Adrian Smith, Nicko McBrain și Janick Gers – a anunțat un turneu aniversar de 50 de ani.

Situația lui DiAnno din ultimii ani a fost foarte diferită de cea a foștilor săi colegi de trupă.

În 2011, DiAnno a fost închis

În 2011, cântărețul a fost închis, după ce a fost demascat ca un profitor de beneficii, pentru că a postat videoclipurile sale muzicale pe YouTube. A fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru fraude care însemnau beneficii de 45.000 de lire sterline.

El susținuse că suferise o leziune gravă la nervii coloanei vertebrale care îl împiedica să muncească.
Investigatorii Departamentului pentru Muncă și Pensii (DWP) au descoperit un videoclip pe YouTube în care el sărea pe scenă în timpul unui concert live din 2006. Înregistrările video, de pe propriul său site și de pe YouTube, îl arătau sărind energic.

Rockerul, acoperit de tatuaje, a recunoscut că a cerut ilegal beneficii în valoare de 45.479 de lire sterline. Printre acestea se numărau și venituri suplimentare obținute incorect de peste 10.000 de lire sterline între anii 2005 și 2008.

Închisoarea l-a ajutat să „își pună viața în ordine”

Totuși, el a spus ulterior că perioada petrecută în închisoare l-a ajutat „în cele din urmă” să „își pună viața în ordine”.

După aceea, DiAnno a trăit în condiții dificile – a fost nevoit să organizeze un concert de strângere de fonduri cu fanii pentru a plăti un tratament medical privat în Croația pentru afecțiunea sa la picior, strângând aproximativ 20.000 de lire sterline, inclusiv o donație din partea formației Iron Maiden.

În schimb, înlocuitorul lui DiAnno, Bruce Dickinson, și-a vândut anul acesta fosta casă a familiei, o locuință cu șase dormitoare din Chiswick, vestul Londrei, în valoare de 3 milioane de lire sterline, și acum locuiește în Paris cu cea de-a treia soție, în vârstă de 49 de ani.

Se spune că Dickinson, în vârstă de 66 de ani, are o avere estimată la 100 de milioane de lire sterline, conform Celebrity Net Worth, dar el a afirmat că această sumă este exagerată.

Între timp, basistul și fondatorul trupei Iron Maiden, Steve Harris, a scos la vânzare în 2015 conacul său din Essex, evaluat la 7 milioane de lire sterline, care include un studio de înregistrare, un pub și un teren de fotbal. Acum locuiește în Bahamas.

Paul DiAnno spune că voia să plece din Iron Maiden, înainte de a fi exclus

Paul DiAnno a fost întotdeauna sincer cu privire la plecarea sa din Iron Maiden în 1981, după ce obiceiurile sale legate de consumul droguri și stilul de viață haotic au dus la anularea mai multor concerte când trupa era în turneu în Germania și în alte țări.

El a declarat pentru jurnalistul Mick Wall, care a scris o biografie a trupei Iron Maiden, Run to the Hills, în 1998, că era pe punctul de a pleca, înainte de a fi dat afară.

„Nu este un secret. Cred că eram cam pierdut în acel turneu german. Nu era vorba că luam un pic de cocaină. Practic, o luam nonstop, 24 de ore pe zi, în fiecare zi. Credeam că așa trebuie să te comporți când ești într-o trupă mare și de succes. Dar Iron Maiden devenise atât de mare, încât trupa avea angajamente care se adunau pe parcursul a luni, ani, iar eu pur și simplu nu puteam vedea o cale de ieșire din asta. Oamenii mă întreabă acum dacă aș face lucrurile diferit, dacă aș putea să mă întorc în timp. Ei bine, răspunsul sincer este nu. Eram un copil. Ce știam eu?”, a recunoscut DiAnno.

„Am discutat cu el (…), dar pur și simplu nu se întâmpla nimic, așa că a trebuit să punem capăt colaborării cu el. Și știi ce? Cred că a fost ușurat… A fost un pic dezamăgit, dar, în același timp, era și ușurat că nu mai trebuie să suporte toate neplăcerile legate de viața de turneu și de responsabilitățile pe care le avea”, a dezvăluit Steve Harris în aceeași carte.

DiAnno: droguri, alcool, probleme de sănătate

În câțiva ani, viața lui a degenerat într-un haos și era vizibil slăbit și afectat de abuzul de droguri și alcool.

„Când ești distrus de droguri și alcool, te transformi într-un idiot complet”, a recunoscut el în timp ce promova autobiografia sa din 2010, The Beast, care relata povești despre bătăi în stare de ebrietate, confruntări cu membri ai bandelor și ofițeri de poliție, precum și incidente de violență domestică. Mai târziu, DiAnno a susținut despre acea carte că a fost exagerată.

În anii următori, DiAnno a pretins că s-a schimbat. Recuperat după dependența de droguri și mai calm după o serie de cursuri de gestionare a furiei, DiAnno nu a încetat niciodată să cânte cu diverse trupe, chiar și în scaunul cu rotile.

În 2002, Paul DiAnno a declarat pentru revista de heavy metal Louder: „Am propria mea trupă, dar trebuie să umblu mereu cântând aceste melodii de la Iron Maiden, și asta te enervează puțin. Indiferent de ce fac, totul este comparat cu Maiden și apoi sunt criticat”, spunea el.

Dar în ianuarie 2024, în timpul unui turneu scurt în Australia, DiAnno părea că a ajuns în sfârșit la capătul puterilor când a urcat pe scenă. Legenda heavy metal-ului a lăsat publicul șocat când a înjurat și s-a răstit la fanii săi.

„Te voi lovi în față”, l-a amenințat DiAnno pe unul din fani, în Perth, Australia de Vest.

Iron Maiden: Contribuția lui Paul a fost imensă, ne-a îndreptat pe calea pe care o urmăm de 50 de ani

Acum, după moartea sa, actualii membri ai trupei Iron Maiden au transmis o declarație în care au spus: „Suntem profund întristați să aflăm despre dispariția lui Paul DiAnno. Contribuția lui Paul la Iron Maiden a fost imensă și ne-a ajutat să ne îndreptăm pe calea pe care o urmăm ca trupă de aproape cinci decenii. Prezența sa de pionierat ca solist și vocalist, atât pe scenă, cât și pe primele noastre două albume, va fi ținută minte cu drag nu doar de noi, ci și de fanii din întreaga lume. În numele trupei, al lui Rod și Andy, și al întregii echipe Iron Maiden, ne exprimăm cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor apropiați ai lui Paul. Odihnește-te în pace, Paul!”.

Urmărește-ne pe Google News