Restaurantul Perla a fost frecventat de Nicu Ceauşescu. Într- un separeu cochet, “Prinţişorul” petrecea de zor alături de prietenii săi. “Într-o zi, Nicu dispăruse, iar securiştii l-au căutat peste tot. Pe la 7.30 dimineaţa au ajuns şi la «Perla». Au început să scormonească în local. Bine că nu era Nicu atunci în restaurant, că tot noi trăgeam ponoasele”, ne-a mărturisit Paul Bundac, patronul Restaurantului Perla.
Atraşi de muzica lăutărească autentică de la “Perla”, securiştii din fruntea Partidului Comunist Român erau clienţi fideli ai localului. “Chiar dacă veneau pe aici numai oameni cu ştaif, nu eram privilegiaţi. Trebuia să dăm şpagă multă către furnizori ca să ne aprovizionăm cum trebuie. În plus, în anii 80, Ceauşescu dăduse dispoziţie ca toate localurile să fie închise la ora 22.00, iar perdelele de la ferestre să dispară. Miliţienii urmăreau din stradă dacă sunt respectate aceste reguli, iar dacă nu, erai arestat pe loc”, ne-a mai spus proprietarul Restaurantului Perla.
În 74, fratele lui Kennedy a mâncat mici la «Caru cu Bere»
Chiar şi în “epoca de aur”, relaţiile diplomatice dintre România şi SUA erau destul de strânse. În anul 1974, Robert Kennedy, fratele fostului preşedinte al Americii John Kennedy , a venit în- tr-o vizită oficială în ţara noastră. Acesta, atras de arhitectura “Carului cu bere”, a intrat să mănânce. “L-am servit pe Robert Kennedy cu mititei şi cu bere. I-au plăcut mult”, ne-a spus Ion Boţescu, cel mai vechi chelner de la “Caru cu bere”.
Restaurantul Pescăruş era preferatul lui Gheorghiu Dej
Gheorghiu Dej mânca foarte des la Pescăruş. Pentru că fostul conducător comunist suferea de prostată şi mergea des la WC, au fost construite special pentru el, la etaj, o toaletă şi un salon privat. Tot la Pescăruş, regele Spaniei, Juan Carlos, prefera să mănânce când se afla în vizită în România. “Pe vremea comuniştilor, la restaurant găseai întotdeauna carne, peşte şi băuturi dintre cele mai fine. Veneau la Pescăruş şi Nicu Ceauşescu, şi oameni de rând să mănânce o friptură. Preţurile erau acceptabile şi erau bine primiţi cu toţii”, ne-a povestit Marcel Bouaru, proprietarul Restaurantului Pescăruş.
-fotografii : Gabriel Miron, Vlad Chirea
Citeşte mâine despre desenele animate din vremea comunismului