Modificările votate, la propunerea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, prevăd că ”judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii”.
Serviciilor de informatii le este interzis să racoleze judecători, procurori, magistraţi-asistenţi și personal de specialitate juridică
Amendamentele mai prevăd că judecătorii, procurorii și magistrații asistenți completează anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreo unui serviciu de informaţii. Declarațiile se depun și se arhivează la compartimentul de resurse umane”.
Serviciilor de informatii le este interzis să racoleze persoanele prevazute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. Incalcarea acestei interdictii este infracţiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste.
Un alt amendament adoptat prevede că verificarea veridicitătii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT și Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de cate ori este sesizată de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorul sau procurorul vizat.
Rezultatul verificarii efective are valoare de informare conformă, iar raspunsul eronat se pedepsește conform legii. Încalcarea dispozitiilor alin (1) conduce la eliberarea din funcția deținută.
Parlamentarii mai vor ca serviciile de informatii sunt obligate să pună la dispoziția comisiilor parlamentare de control toate datele, informațiile sau documentele necesare in acest sens.” Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informatiile, deciziile, hotararile, protocoalele, ordinele si orice alte acte emise ori co-semnate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de un serviciu de informatii care priveste sau are legatura cu justitia este informatie de interes public, mai prevede un amendament.
Judecătorii nu pot interfera în cariera procurorilor şi nici procurorii în cea a judecătorilor
Parlamentarii au mai stabilit, printr-un amendament, că judecătorii nu pot interfera în cariera procurorilor şi nici procurorii în cea a judecătorilor.
Judecătorii trebuie să beneficieze de libertate neîngrădită de a soluţiona în mod imparţial cauzele, în conformitate cu legea, cu respectarea egalităţii de arme şi a drepturilor procesuale ale părţilor. Judecătorii trebuie să ia decizii în mod independent şi imparţial şi să poată acţiona fără nici un fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităţi, fie chiar autorităţi judiciare. Scopul independenţei judecătorilor consta inclusiv în a garanta fiecărei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul său în mod echitabil, imparţial şi având la bază doar aplicarea legii. Nu constituie încălcare a independenţei judecătorilor îndeplinirea unui act sau exercitarea unei atribuţii prevăzute de lege”, a mai decis comisia.
Un alt text amendat, procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei.
Procurorii şi judecătorii trebuie să se asigure, în toate stadiile unui proces, că drepturile şi libertăţile individuale sunt garantate şi că ordinea publica este protejată. Judecătorii şi procurorii trebuie atât să fie, cât şi să apară ca fiind independenţi unii de ceilalţi. Judecătorii nu pot refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă, a mai stabilit comisia.
Citește și: Supraacciza a “umflat” contractul CFR pentru carburanți. Compania a pătit cu un milion de euro mai mult pentru motorina locomotivelor