Parlamentarii USR şi ai partidului Forţa Dreptei au formulat contestaţii la Curtea Constituţională privind cele trei legi ale Justiţiei adoptate de către Parlament.
„Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează întregul sistem judiciar punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie în România”, a spus fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, pe 20 octombrie, potrivit news.ro.
De asemenea, și Alianţa pentru Unirea Românilor a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea celor acte normative din pachetul intitulat „Legile justiţiei”.
În luna octombrie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, cele trei proiecte de legi ale justiţiei, cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea referitoare la organizarea judiciară şi cea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
USR: CCR, simplu instrument politic
USR a transmis, la puțin timp, că decizia Curţii Constituţionale, „în absenţa unui aviz al Comisiei de la Veneţia”, arată faptul că „CCR a ajuns un simplu instrument politic”.
Partidul condus de Cătălin Drulă a precizat că va depune săptămâna viitoare un proiect legislativ de reformare a Curții Constituționale „pentru a nu mai permite acestei instituţii să facă atât de uşor jocuri politice”.
Totodată, USR i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge cele trei legi ale justiţiei.
Reprezentanții PNL și PSD au susținut însă că au grăbit în Parlament procedura de adoptare a legilor justiției pentru că de acest lucru depinde ridicarea MCV și, implicit, admiterea României la Schengen.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro