Anunțul vine în contextul în care Lego, cel mai mare producător de jucării din lume, analizează materiale mai sustenabile într-o încercare de a-și reevalua contribuția la emisiile globale de carbon pe fondul crizei climatice.
Concret, începând din 2021, compania a cercetat o posibilă trecere la polietilen tereftalat (PET) reciclat de la acrilonitril butadien-stiren (ABS). Folosit la aproximativ 80% din piesele Lego, ABS are nevoie de aproximativ două kilograme de petrol pentru a produce un kilogram de plastic.
„Este ca și cum ai încerca să faci o bicicletă din lemn în loc de oțel”, a explicat Tim Brooks, șeful departamentului de sustenabilitate al Lego, referindu-se la faptul că materialul care nu este pe bază de petrol necesită ingrediente suplimentare pentru a deveni durabil, precum și o cantitate mai mare de energie pentru procesare și uscare.
„Nivelul de perturbare a mediului de producție a fost de așa natură încât a fost nevoie să schimbăm totul în fabricile noastre. După toate acestea, amprenta de carbon ar fi fost mai mare. A fost dezamăgitor”, a mai spus Brooks.
Lego produce anual miliarde de piese Lego. În 2021, compania daneză spunea că avea peste 150 de persoane care lucrau la sustenabilitate.
Directorul executiv al producătorului de jucării, Niels Christiansen, a precizat însă, într-o declarație pentru Financial Times, că Lego „a testat sute și sute de materiale”, dar nu a putut găsi un „material magic” pentru a rezolva problemele de sustenabilitate.
Lego a transmis, în schimb, că își propune să facă mai sustenabilă fiecare parte a ABS-ului, prin folosirea mai multor materiale bio și reciclate.
Potrivit lui Niels Christiansen, compania va tripla cheltuielile pentru sustenabilitate până la trei miliarde de dolari pe an până în 2025, afirmând că nu va transfera costurile mai mari către consumatori.
Foto: 123rf.com