Paradoxal, preţurile la alimente scad pe timp de criză. Potrivit datelor furnizate ieri de Institutul Naţional de Statistică, pentru prima dată după un an, adică din august anul trecut, România a înregistrat o deflaţie, cu alte cuvinte au scăzut preţurile de consum. Astfel, în luna iulie, alimentele s-au ieftinit cu 0,5% comparativ cu luna anterioară, lucru care s-a reflectat cel mai bine în plasele cumpărătorilor, care au devenit mai pline.
Luna trecută, preţurimai mici decât în iunie
Scăderea preţurilor la fructe şi legume se datorează, potrivit producătorilor, şi ploilor abundente din ultima perioadă, care au dus la creşterea producţiei. “Preţurile au scăzut pentru că au apărut fructele şi legumele româneşti. A plouat mult, iar asta a dus la o recoltă bună anul acesta comparativ cu anul trecut, când a fost secetă”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
«Acum îmi permit şi eu mai multe»
David Stoica Alexandra, 60 de ani, pensionară: “Am cumpărat doi dovlecei la un leu şi două kilograme de roşii cu doi lei. Produsele pe care le-am luat direct de la ţărani costă mai puţin. Nu îmi fac încă provizii pentru la iarnă, aştept toamna, pentru că atunci vor fi şi mai ieftine”