Magazinele din Leicester care nu vând produse esențiale s-au închis, iar acum mai sunt deschise doar supermarketurile și magazinele de bricolaj. Școlile vor fi și ele închise de joi, ne-a povestit Mariana Papava.

Patrule de polițiști și soldați se plimbă prin gară și autogară, pentru ca populația să nu părăsească orașul de 320.000 de locuitori.

“În autobuze poți să stai doar pe anumite locuri, cele marcate cu bandă trebuie să rămână neocupate pentru distanțarea socială. Dacă autobuzul e plin, nu oprește”, spune Mariana.

Cu toate acestea, atmosfera nu este una sumbră. “E ca o zi de duminică”, continuă aceasta. Oamenii se plimbă liniștiți pe străzi.

Nu este nimic în plus. Masca este obligatorie doar în mijloacele de transport în comun. Poliția și echipaje de armată sunt în gară și autogară, ca să nu plece lumea din oraș. În rest, totul este ok. Adică sunt închise toate magazinele de îmbrăcăminte și lucruri neesențiale. Dar magazinele de bricolaj și grădinărit sunt deschise.

Mariana Papava:

“Nu au declarat lockdown complet. Adică e mai pe relaxate așa…”, spune ea.

Autoritățile cer respectarea distanței și spălat pe mâini

Pagina de Twitter a consiliului local avertizează oamenii să mențină distanța de 2 metri.

De asemenea, instituția sfătuiește oamenii să se spele pe mâini când ajung acasă sau la serviciu, dacă au strănutat sau dacă au mâncat ori manevrat mâncare.

Autoritățile le recomandă oamenilor să stea acasă cât de mult pot.

Orașul Leicester și localitățile învecinate afectate de carantină (în interiorul liniei roșii) Sursa: Leicester Mercury

La carantina trecută, comunitatea de români din oraș s-a mobilizat să-i pe ajute conaționalii aflați în nevoie. Au fost cazuri de români rămași fără mâncare, iar Mariana a fost impresionată de implicarea comunității române.

O familie, două izolări

Mariana se află în Leicester cu treabă. Din oraș este soțul său englez.

Înfiem doi copii. Sunt englezi, iar din cauza COVID am numai probleme.

Mariana Papava:

Serviciile sociale au chemat-o în oraș, unde este blocată din luna februarie. În mod normal, atât ea, cât și soțul locuiesc în București.

Cu soțul nu s-a mai văzut din data de 3 martie. La rândul său, acesta se află acum blocat în București, neputând ajunge în Marea Britanie din cauza restricțiilor de transport.

Justiție digitalizată

Mariana este însă bucuroasă de infrastructura britanică.

“Înfățișările la curtea de judecată sunt prin Skype. Tot procesul din punct de vedere juridic se desfășoară online, de la audieri la înfățișările avocaților etc. Noi, când suntem invitați, ne conectăm prin Skype. Pe partea asta, autoritățile sunt superbine puse la punct”, spune ea.

De obicei, copiii români pleacă din țară. Noi aducem copii în țară. Nimeni nu știe ce este de făcut, nici autoritățile române, nici cele de aici.

Ea speră însă ca atât procesul, cât și pandemia să se termine cât mai repede și să vină acasă cu tot cu copii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News