Înspăimântați de bombardamentele din Ucraina sfâșiată de război, cei trei lei abandonați de proprietarii lor care au fugit din calea războiului au ajuns, în sfârșit, la o nouă „casă”, la Grădina Zoologică Parc de lAuxois din Arnay-sous-Vitteaux, nord-estul Franței, după „o călătorie de 88 de ore”, a precizat Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW).

Leii Atlas, Luladja și Quen au fost plasați într-o stație de salvare pentru animale sălbatice de lângă Kiev înainte de plecarea lor în Franța, până când salvatorii lor au reușit să organizeze transportul peste granița ucraineană-polonă.

„Victimele neașteptate ale războiului din Ucraina sunt în siguranță”, a precizat parcul zoo, pe 28 ianuarie, la 48 de ore de la sosirea lor.

„Animalele, ca și oamenii, sunt expuse riscului de bombardamente și atacuri cu rachete. Exploziile și tremurăturile pot produce consecințe grave”, a explicat purtătorul de cuvânt al IFAW, Annelyn Close. 

Atlas a fost găsit rănit, încuiat într-un adăpost din beton care aparținea unui proprietar privat. Când a auzit exploziile, animalul a devenit extrem de agresiv.

„Comportamentul său agresiv este rezultatul stresului la care a fost supus în timpul războiului. Animalele nu înțeleg ce se întâmplă, nu pot scăpa și nu pot evacua în niciun fel stresul acumulat, mai ales în cazul lui Atlas, care se afla într-o mică incintă. În plus, proprietarii privați dețin adesea animale sălbatice în mod ilegal și trebuie să părăsească ei înșiși zona de război. Unii oameni pot lua o pisică sau un câine cu ei, dar nu poți lua animalul sălbatic. Așa că aceste animale rămân pe loc și riscă înfometarea, deshidratarea și hipotermia”, a spus Close.

Leoicele Queen și Luladja au fost salvate de pe frontul de est din Ucraina. 

În Ucraina, este permis din punct de vedere legal ca proprietarii să dețină pisici mari ca animale de companie, atâta timp cât acestea au asigurate cu condiții bune de viață, o incintă adecvată, hrană și apă, a explicat Close. Cu toate acestea, în multe cazuri, proprietarii privați nu sunt în măsură să ofere acest spațiu.

„Experții din Ucraina cred că există multe alte animale, cel mai adesea lei, care sunt deținute de proprietari privați și care trebuie salvate”, a continuat Close, adăugând că IFAW lucrează cu organizații de salvare a animalelor în acest sens. 

Nu este posibilă eliberarea leilor înapoi în sălbăticie „din cauza traumei prin care au trecut și, de asemenea, pentru că au petrecut deja prea mult timp în captivitate”. Cu toate acestea, salvatorii cred că noile lor „case” le vor oferi îngrijirea de care au nevoie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News