Leishmanioza este o boala ce trebuie luata in seama, ca urmare a modificarilor climatice la care este supusa tara noastra, aducand inca un argument deparazitarii corecte si frecvente a animalului nostru preferat.
Afectiunea este produsa de un parazit
Este o afectiune parazitara, produsa de un protozoar care poate provoca doua forme de boala: cutanata si viscerala, afectand atat pielea, cat si ficatul, splina, rinichii, ochii si articulatiile cainelui, ajungand la diateza hemoragica (hemoragie in mucoase).
Prezinta o perioada de incubatie foarte variabila, plecand de la o luna pana la cativa ani, existand deci posibilitatea infectarii la o mare distanta in timp, fata de momentul in care se manifesta. Este transmisa prin intermediul parazitilor externi, mai ales in sezonul calduros, fiind mai mult o afectiune specifica zonei mediteraneene.
Exprimarea cutanata este cea mai evidenta, caracterizata de hipercheratoza (se intareste pielea), depigmentare, depilatie, exsudatie (secretie) si hemoragii ale zonelor afectate, aspect ulcerativ, cu zone dureroase, crestere aberanta a unghiilor, aspecte usor de intalnit si in alte afectiuni cutanate sau cu implicare cutanata.
Forma viscerala, care de multe ori insoteste si forma cutanata, se caracterizeaza prin slabire accentuata, anorexie, intoleranta la efort, diaree, voma, melena (sange in fecale) si mai ales afectare renala, splenica (a splinei) si osteoarticulara.
Diagnosticul diferential, realizat pe baza examenului citologic si histopatolo-gic, se face fata de micoze, alte parazitoze, lupus eritematos, tumori, diverse vasculite, dermatoze nutritionale, psoriazis etc.
Liviu Harbuz
DVM Ph. D
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!