Pe 12 februarie, Comisia Europeană a deschis procedura de infringement pentru România din cauza tăierilor ilegale de păduri. Doar că știrea n-a ajuns încă prin toată țara, spre exemplu la Comloșu Mare, o comună din județul Timiș, aflată la circa 60 de kilometri de viitoarea Capitală Culturală Europeană. 

Un paznic de vânătoare din comună, Adrian Duică, a observat, săptămâna trecută, că se taie copaci din pădurea aflată la circa trei kilometri de sat, a făcut cercetări și a aflat că primarul împarte unor consăteni un fel de bonuri pe care apar semnătura lui, ștampila primăriei și numele “beneficiarului”. ”Bonul” i-ar conferi acestuia din urmă, susține paznicul, dreptul de a tăia arbori pentru uz personal! Deși nu scrie acest lucru pe “bon” – în afara mențiunilor de mai sus nu apare nimic altceva -, semnificația bucății de hârtie le-ar fi fost transmisă verbal oamenilor. 

Tânărul paznic l-a interceptat la fața locului chiar pe șoferul Primăriei Comloșu Mare, Ion Șoica, aflat la volanul mașinii instituției, o Dacia Duster. În momentul în care i s-au pus întrebări, omul a fluturat întâi bonul, apoi a demarat în trombă.

Surprinși în flagrant și amendați

Adrian Duică a sunat la 112, semnalând furtul de lemne, apoi i-a alertat și pe cei de la Garda Forestieră. Polițiștii din Comloșu Mare au ajuns la fața locului, i-au amendat contravențional pe cei surprinși în flagrant, în timp ce reprezentanții Gărzii Forestiere i-au transmis tânărului că vor trimite o echipă în control pentru a constata prejudiciul produs.

Duică și prietenii lui au postat și pe Facebook fotografii din pădure, inclusiv o filmare din dimineața incidentului, în timp ce, pe pagina de Facebook a Primăriei Comloșu Mare, au fost postate zeci de poze din pădurea respectivă și un text explicativ. 

“Vijeliile din ultima perioadă care au măturat vestul și nord-vestul țării au lăsat urme adânci. Codul galben de vânt puternic nu a ocolit nici localitatea noastră, unde vântul a biciuit cu peste 70 km/h, fapt care a dus la doborârea a zeci de copaci și ruperea mai multor crengi, mai subțiri sau mai groase, din pădurea localității. 

După evaluarea pagubelor produse de aceste fenomene meteorologice s-a procedat la curățarea pădurii și igienizarea acesteia, în toate locurile în care pădurea a fost afectată de aceste vijelii. În acest sens s-a hotărât ca beneficiarii acestor resturi lemnoase să fie familiile din localitate, a căror venituri nu sunt destul de substanțiale, precum și instituțiile din comună”, scrie pe Facebook-ul primăriei, postarea fiind preluată și de primarul Ovidiu Ștefănescu pe pagina personală. 

Cu toate acestea, Libertatea a intrat și în posesia unor imagini care arată copaci tăiați cu drujba.

„E atac de campanie, a fost vijelie”

Ovidiu Ștefănescu, primarul din Comloșu Mare, susține că nu este nimic în neregulă, iar adversarii politici aruncă informații înșelătoare pentru a-i prejudicia candidatura la al patrulea mandat.

Libertatea: Domnule Ștefănescu, am primit imagini cu oameni cărând lemne pe bază de bon de la Primărie. De ce asta?
Primarul din Comloșu Mare: A fost o vijelie care, după cum am scris deja, a doborât mai mulți copaci din pădure, iar oamenii au strâns crengile ori pomii căzuți la pământ. S-au strâns şi pentru instituțiile din sat – încălzirea se face, în comună, pe bază de lemne.

Libertatea: Totuşi, ați scris pe Facebook că lemnele sunt destinate oamenilor săraci. Am văzut şi şoferul Primăriei acolo…
Primarul din Comloșu Mare: Chiar îl trimisesem să aibă grijă să nu se taie vreun lemn. Să se ridice doar cei doborâți. Atâta tot.

Libertatea: Totuşi, s-au dat amenzi.
Primarul din Comloșu Mare: Da, acel om, care nu e paznic de vânătoare, aşa cum susține, a sunat la 112, iar Poliția a dat amenzi. Este doar un atac de campanie electorală, în perioada asta apar lucruri de genul.

Libertatea: Sunt poze şi cu copaci tăiați…
Primarul din Comloșu Mare: Eu chiar vă invit la fața locului să vedeți că sunt încă mulți copaci doborâți, nicidecum tăiați, cum susțin acei oameni.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

 
 

Urmărește-ne pe Google News