Interviul va putea fi urmărit live pe pagina de Facebook a ziarului Libertatea.
LIVE TEXT:
Brexit
– „O primă etapă a Brexitului s-a terminat cu succes”
– „Acum suntem la faza a doua, perioada de tranziție. Încă mai sunt diferențe între poziția UE şi cea a Marii Britanii. Încă sunt neînțelegeri legate de drepturile cetățenilor.
-„Prin faptul că UE acceptă o perioadă de tranziție face un favor Marii Britanii”
-„Negocierile trebuie finalizate până în octombrie. „
Aderarea la Schengen
-„Situația este foarte complicată. În criza migrațiunilor, România s-a comportat extrem de bine. Granițele au fost bine apărare . Decizia nu este legată de performanța România, ci de ce se întâmplă legat de criza migraților. Contextul nu e deloc favorabil pentru lărgirea spațiului Schengen. Este evident o chestiune frustrantă, dar trebuie să înțeleg că ține mai puțin de noi. E un context general la nivelul Uniunii Europene”
Mecanismul de Cooperare şi Verificare
-„Ce s-a întâmplat la noi ne îndepărtează de ridicarea MCV. Acest mecanism este aplicat României şi Bulgariei. Chiar ieri, în plenul Parlamentului s-a vorbit despre un asemenea mecanism care ar trebui să vizeze toate statele UE, un mecanism care să verifice funcționarea statului de drept.”
-„La nivelul multor state membre există impresia că România a intrat în categoria acestor state (n.r. statele rebele ale UE). Suntem încadrați în această categorie a statelor membre care crează probleme. Este legat de procesul de modificare a legilor justiției, anumite încercări de încetinire a luptei anticorupție. „
Alocarea fondurilor europene
– „Fondurile europene sunt legate de numite obligații. Acum se discută ce fel de condiționalități noi vor fi aplicate pentru viitorul buget. Sunt tot mai multe voci care spun că trebuie să legăm aceste fonduri europene de statul de drept. „
-„E foarte greu să se imagineze un asemenea mecanism care să se facă această legătură. Președintele este pentru stimulente care să încurajeze statele membre. Nu trebuie să pedepsim. „
Klaus Iohannis, viitor președinte al Consiliului European?
-„Se va putea vorbi vorbi despre o discuție serioasă pentru viitorul președintele al Consiliului European abia după alegerile parlamentare. Consiliul European este o instituție foarte europeană, locul unde se află toţi liderii, cei care fixează direcțiile.”
-„E foarte probabil ca viitorul președinte al Consiliului European să fie dintre cei care fac parte sau unul dintre foștii membri ai Consiliului European. „
Potrivit Administrației Prezidențiale, între mai 2001 şi aprilie 2005, Leonard Orban a fost negociator adjunct şi, ulterior, negociator şef cu Uniunea Europeană. Este semnatar al Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană (25 aprilie 2005, Luxemburg). A fost secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene, în perioada decembrie 2004 – decembrie 2006.
În ianuarie 2007, Leonard Orban a devenit primul comisar român. Între ianuarie 2007 şi februarie 2010 a îndeplinit funcţia de membru al Comisiei Europene, responsabil pentru domeniul multilingvismului.În perioada 2010 – septembrie 2011, Leonard Orban a fost Consilier prezidenţial pentru Afaceri europene în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Între septembrie 2011 şi decembrie 2012, a fost ministrul Afacerilor europene, responsabil cu domeniul afacerilor europene şi al fondurilor europene.
În 2002 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru contribuţia adusă la aderarea României la NATO.